Nebožtíci na karvinském hřbitově plavou v hrobech

Těžba uhlí v Karviné se nedotkla jen domů nebo cest. Utrpěl i hřbitov v Dolech, který zaplavila voda. Majitelé hrobů chtějí přestěhovat nebožtíky jinam.

Pravá část hřbitova v Karviné–Dolech je kvůli poddolování pod vodou. Lidé, kteří tam mají pohřbené své příbuzné, chtějí hroby přestěhovat, ovšem společnost OKD exhumaci a stěhování hrobů platit nechce. „Jsou to už tři roky, kdy jsme oslovili všechny možné úřady, ale marně. Přehazují si nás jako horký brambor a skutečnost je taková, že se nic neděje,“ zlobí se majitelka dvojhrobky Jana Juřičková (na snímku). Podle ní je současné místo pro odpočinek členů její rodiny nelidské.

Zem klesla o tři metry

Před několika lety byla pravá část hřbitova rovná. Nyní půda klesla o tři metry dolů a v místě se drží voda. Při posledních záplavách před devíti lety voda dosahovala u hrobů až metr a půl do výšky. „Kolem hřbitova udělal majitel pozemku, kterým je RPG Real Estate Property, strouhu, po které má voda odtékat pod sousedící silnicí ze hřbitova pryč. Když však půda klesla níž, než je cesta, je to tady při deštích stále podmáčené. Voda zákonitě nikdy nepoteče nahoru,“ vysvětluje Eduard Suchánek, známý Jany Juřičkové, který pomáhá majitelům hrobek s vyřizováním jejich přesunu na jiné místo. Jeho názor podporuje i správce hřbitova, kterým je město Karviná. „Tím, že půda poklesla, nemůže odvodňovací kanál ani po vyčištění, které nedávno provedl majitel okolních pozemků RPG Real Estate Property, plnit svou původní funkci odvádět vodu z pohřebiště. Majitel by musel celkově terén upravit. Především přemístit nejen dvojhrobku paní Juřičkové, ale i dalších pět hrobů na vyvýšené místo. Není vůbec vyloučené, že voda hroby po určité době znovu zatopí. Chceme, aby práce hradily Ostravsko-karvinské doly, respektive RPG a víme, že věc spěchá,“ uvedla mluvčí karvinské radnice Šárka Swiderová. U těžební společnosti OKD ale majitelé hřbitova prozatím neuspěli.

Svolají schůzku

Lidé z OKD se brání tvrzením, že péči o pietní místa na územích zasažených těžbou se snaží věnovat maximální pozornost a úctu. „Situace je mnohem složitější, než se na první pohled zdá. Nechceme nikoho osočovat a přes média vzkazovat, kdo za co může. Proto připravujeme schůzku, na které se chceme dohodnout, co by kdo měl a co kdo může udělat pro vyřešení situace,“ prohlásil mluvčí OKD Vladislav Sobol. Z dosavadního jednání OKD ale majitelé postižených hrobek velkou radost nemají. „Úředníci z důlních vlivů nám po kontrole na místě dali za pravdu, že jsou hroby vodou opravdu poškozené. Chtějí však zaplatit jen jejich opravu. Podle odborníka, který se byl na hroby podívat, to však nemá cenu. Protože za rok či dva budou hroby opět ve stejném stavu jako teď. Navíc je voda určitě i v samotném hrobě,“ uvedla další z majitelů hrobky na hřbitově v Dolech Vanda Borovenová.
Správce hřbitova ale doufá, že problém společně s OKD dokáže vyřešit. „OKD o celé situaci ví. Poslední dopis jsme jim poslali v říjnu. Teď čekáme na reakci a věříme, že bude pozitivní,“ uzavřela Swiderová.