Nebraňme se digitalizaci v osvětlení. Pomáhá nám a šetří náklady

Jan Vacek

Jan Vacek Zdroj: ZG Lighting Czech Republic s.r.o.

I tak běžnou věc denní potřeby, jako je osvětlení, dokážeme ovládat inteligentně a komplexně. V době extrémního tlaku na náklady a životní prostředí je to jedna z cest, jak vyhovět náročným požadavkům moderní doby – být co nejefektivnější ve všech směrech. O těchto tématech jsme mluvili s výkonným ředitelem společnosti ZG Lighting Czech Republic, Janem Vackem.

Trendem moderní doby je digitalizace a inteligentní řízení. Sleduje ho i Zumtobel Group nebo jde jinou, klasickou cestou?

Samozřejmě, že tento trend vnímáme a v této oblasti se velmi angažujeme. A jelikož se vývojem řízení osvětlení zabýváme už více jak dvacet let, dovolím si tvrdit, že jsme na tomto poli technologickým průkopníkem a lídrem. Ostatně, Zumtobel Group není prodejcem svítidel, ale tvůrcem komplexních řešení, které jsme schopni našim klientů připravit na míru – a to včetně inteligentních funkcí.

Jaká nabízí Zumtobel Group řešení na poli chytrého osvětlení?

Nabízíme kompletní portfolio svítidel i systémů jejich řízení, které lze označit za inteligentní. Tato nabídka sahá od jednoduchých aplikací pro jednotlivé kanceláře s vlastními designovými ovladači nebo řízením prostřednictvím chytrých telefonů či tabletů, až po sofistikované řízení osvětlení v rámci rozsáhlých budov o tisících prvků. Samozřejmě se přitom nebavíme jen o jednoduchém stmívání svítidel. S našimi produkty jsme schopni intenzitu a barevnou teplotu umělého osvětlení v budově řídit dle denní doby a venkovního osvětlení, včetně návaznosti na ovládání vnějších žaluzií a natáčení jednotlivých lamel, abychom podpořili plné využití přirozeného světla, a přitom zabránili oslňování lidí pracujících uvnitř slunečním zářením. Umíme také sestavovat časové plány, stejně jako centrálně integrovat pohybová a přítomnostní čidla. Naše ovládací systémy také informují provozovatele budov o spotřebě elektrické energie a nabízí i řadu dalších funkcí. Pokud jde o další řešení z hlediska digitalizace, jsme schopni například měřit návštěvnost prostor, sledovat pohyb balíků ve skladech nebo navádět zákazníky v prodejnách k určenému zboží. A to je stále jen zlomek toho, co jsme schopni v této oblasti vytvořit.

Americká IT firma Pure Storage se zabydlela v karlínském Amazon Courtu a pro osvětlení svých prostor zvolila produkty Zumtobel Group.Americká IT firma Pure Storage se zabydlela v karlínském Amazon Courtu a pro osvětlení svých prostor zvolila produkty Zumtobel Group. | ZG Lighting Czech Republic s.r.o.

Jaké jsou podle vás největší výhody těchto digitálně sofistikovaných řešení? Přibližte nám je nějak srozumitelně.

Jednoznačně jde v první řadě o úsporu elektrické energie, která s vhodně navrženou osvětlovací soustavou z našeho portfolia umožnuje v nejmarkantnějších případech dosáhnout až 80 % nákladů. A to v dnešní době znamená obrovské finanční úspory na provozu budov. Dalším přínosem je optimalizace tepelné pohody v prostoru díky kooperaci našeho řídícího systému, umělého osvětlení a stínící techniky a nesmíme zapomínat ani na uživatelský komfort osvětlení z hlediska jeho ovládání. Pomocí technologie Tunable White, tedy změny teploty chromatičnosti, jsme také schopni podpořit přirozené biorytmy lidského těla. Zjednodušeně řečeno mixujeme a řídíme teplotu chromatičnosti svítidel od teplé bílé po studenou bílou dle přirozeného přírodního rytmu. Ráno má totiž denní světlo nižší teplotu chromatičnosti (nebo chcete-li, je více žluté, teplejší) než během poledne a k večeru se teplota bílého světla opět snižuje. Díky tomu jsme i ve vnitřních prostorách schopni částečně simulovat přírodní podmínky.

A jaké jsou tedy praktické benefity? Jakou výhodu inteligentního osvětlení ocení například člověk, který spravuje budovu?

Řídicí systém inteligentního osvětlení umožňuje na prvním místě získat kompletní přehled o svítidlech v celé budově. Dále je schopný určit spotřebu jednotlivých svítidel a poskytnout správcům budovy kompletní energetické bilance. Na ovládacím panelu můžeme mít vizualizaci a například vidět svítidla v poruše. Také je zde možné zjistit stav a překontrolovat funkčnost systému nouzového osvětlení – to vše i prostřednictvím vzdáleného přístupu. Samozřejmostí je také naše schopnost integrovat naše řešení inteligentního osvětlení s komplexními systémy na řízení celých budov z hlediska zabezpečení, vytápění, klimatizace a všech ostatních technologií inteligentních budov. Navíc jsou naše systémy schopné oboustranné výměny dat.

Inteligentní řízení uličního osvětlení - technologie NightTune LED svítidel Thorn reguluje intenzitu i barvu světla podle noční doby i přítomnosti lidí v ulicích.Inteligentní řízení uličního osvětlení - technologie NightTune LED svítidel Thorn reguluje intenzitu i barvu světla podle noční doby i přítomnosti lidí v ulicích. | ZG Lighting Czech Republic s.r.o.

Co byste osobně nejvíce vyzdvihl z aktuálních řešení Zumtobel Group?

Jednou z často skloňovaných záležitostí kolem osvětlení je tzv. modré světlo a jeho škodlivý vliv na lidský organismus. Naše společnost nedávno na trh uvedla novou „Zumtobel Spectrum“ technologii v oblasti LED osvětlení. Barevné spektrum těchto LED zdrojů nyní ještě věrněji kopíruje charakter přirozeného denního světla. Modrá složka byla výrazně redukována a naopak je zde výrazně posílena složka azurová. Z hlediska vizuálního vjemu člověk téměř nepozná rozdíl, nicméně lidské oko tuto změnu ocení menší únavou a stresem. Při osvětlení standardním LED spektrem má zornice oka tendenci se zvětšovat oproti stavu při přirozeném slunečním světle a stejné úrovni osvětlenosti. Zumtobel Spectrum dovoluje zornici zůstat v její přirozené velikosti, což snižuje množství světla vstupujícího do oka a tím namáhání sítnice. Oči zůstávají uvolněné a tak rychle se neunaví.

Dále bych rád uvedl, že Zumtobel Group je dlouhodobě jediná společnost tohoto typu na světě, která vyrábí skutečně ucelené portfolio svítidel umělého osvětlení pro vnitřní i venkovní prostory, nouzová svítidla, centrály nouzového osvětlení, řízení osvětlení i všechny digitální komponenty. Díky tomu jsme plně soběstační a je zaručena plná konektivita našich produktů.

Nastiňte blízkou budoucnost na poli vývoje osvětlovací techniky, co chystáte do budoucna ze zásadních novinek?

Určitě chceme dále prohlubovat prolnutí přírodních podmínek a pracovního prostředí. Jak již zmíněným řízením teplot chromatičnosti nebo prací s modrým světlem, s různou intenzitou obsaženým v každém zdroji světla. Zumtobel Group je také velmi aktivní na poli designu, kde dochází k velmi častým inovacím a spolupráci s architekty. Jistě budeme dále zvyšovat účinnost svítidel a s ní související úsporou elektřiny. Chceme se tím podílet i na snižování uhlíkové stopy a zajištění udržitelnosti.