Nejbohatší Američané mají floridské směrovací číslo 33480

Palm Beach

Palm Beach

Nejbohatší poštovní směrovací číslo ve Spojených státech, které nese označení 33480, patří městečku Palm Beach na Floridě. Roční příjem domácnosti, kterých na této nejbohatší adrese v USA žije celkem 5500, zde v průměru totiž činí přes 370 tisíc dolarů (více než sedm milionů korun). Vyplývá to ze srovnání, které si nechal vypracovat časopis Bloomberg Businessweek. Sedm z první desítky nejbohatších PSČ se nachází ve státech New York a Kalifornie.

Palm Beach se nachází na 25 kilometrů dlouhém ostrově, z jedné strany sousedícím s Atlantickým oceánem a z druhé strany s Worthovým jezerem. Na ostrově jsou luxusní obchody a restaurace. Na své si tu přijdou příznivci jachtingu, golfu či tenisu. Hlavní skupinou obyvatel jsou šéfové firem a vysoce kvalifikovaní pracovníci ve věku mezi 40 a šedesáti roky. Průměrná hodnota jejich majetku je 1,49 milionu dolarů.

Druhá příčka na žebříčku nejzámožnějších poštovních směrovacích čísel patří Old Westbury ve státě New York. Na americké poměry jde o vesnici se zhruba 5 tisíci obyvateli, které leží 40 kilometrů severně od Manhattanu. Její PSČ je 11568. Průměrný příjem na domácnost tu činí téměř 283 tisíc dolarů (asi 5,4 milionu korun). Žije tu zejména smetánka. Jde i o sídlo nejdéle fungujícího klubu koňského póla v zemi, který byl založen v roce 1881.

První trojku uzavírá poštovní směrovací číslo 60043. Náleží obci Kenilworth ve státě Illinois, která se nachází asi 27 kilometrů od Chicaga. Jde o nejbohatší oblast na americkém středozápadě s průměrným ročním příjmem domácnosti zhruba 324 tisíc dolarů (asi 6,15 milionu korun), což je více než u druhého Old Westbury. Časopis ale vzal v úvahu i přírůstek obyvatel v jednotlivých oblastech od roku 2000, který v tomto případě hovoří ve prospěch obce ze státu New York. Za posledních zhruba deset let se tu počet obyvatel zvýšil o 8,61 procenta, zatímco v Kenilworthu jen o jedno procento.

Slavné „Beverly Hills 90210“ na čtvrtém místě

Zřejmě nejznámější americké poštovní směrovací číslo 90210 patřící kalifornskému Beverly Hills, které proslavil populární televizní seriál, skončilo až na čtvrtém místě. Kalifornii celkem v první desítce nejbohatších oblastí ve Spojených státech patřilo pět míst, New Yorku dvě místa. Po jednom zastoupení v ní pak mají státy Florida, Illinois a Pensylvánie.

Populace nejbohatších oblastí v posledních letech roste. Podle časopisu Bloomberg Businessweek je to přirozené, bohatí lidé prostě chtějí bydlet tam, kde bydlí jiní bohatí lidé. V uplynulých deseti letech se tak například přistěhovaly stovky boháčů do městečka Palo Alto v Kalifornii, jež se stalo domovem lidí, kteří svůj majetek získali v místním centru počítačového průmyslu, takzvaném Silicon Valley.

PSČPSČ | ctk, Bloomberg BusinessweekZdroj: ČTK, Bloomberg Businessweek