Nejen naftař bývá jachtař čili Superluxus na vlnách

Jachta Larryho Ellisona kotvící v Kapském městě

Jachta Larryho Ellisona kotvící v Kapském městě Zdroj: Profimedia.cz

Mezi lidmi, kteří mají opravdu velké, ba ty největší peníze, je běžné, že létají vlastním tryskovým letadlem (to, koneckonců šetří čas, který lze v další peníze proměnit). Nejluxusnější zaoceánské jachty, ty už patří k dobrému miliardářskému tónu. Prohlédněte si tedy patero nejnákladnějších jachet světa, ať je můžete identifikovat, uvidíte-li během svých letních výletů třeba nějakou z nich v některém evropském přístavu.

Současná nej-nej-nej jachta: loď AzzamSoučasná nej-nej-nej jachta: loď Azzam | Profimedia.czJachta Azzam

Nejdražší jachta byla spuštěna na vodu letos na jaře. Loď nazvanou Azzam vlastní saudskoarabský princ Al-Waleed bin Talal. Jachta měří na délku 180 metrů a je asi o 17 metrů delší než donedávna největší soukromá jachta magnáta Romana Abramoviče. Azzam má být i nejrychlejší jachtou, na vodě dosáhne rychlosti bezmála 60 kilometrů za hodinu.

Loď vyprojektovala firma Nauta Yachts

Jachta Eclipse Romana AbramovičeJachta Eclipse Romana Abramoviče | Profimedia.czLoď Eclipse Romana Abramoviče

Abramovičova Eclipse vyjela z německého doku loděnice Blohm und Voss, měří na délku přes 163 metrů a na její palubě je veškerý luxus, který si lze představit, včetně dvou bazénů, horkých lázní nebo diskosálu.

Na palubě Abramovičovy jachty je veškerý představitelný luxusNa palubě Abramovičovy jachty je veškerý představitelný luxus | Profimedia.czPaluba superjachty Romana Abramoviče nese veškerý možný luxus a navíc má i svůj obranný systém

Loď disponuje také vlastním obranným systémem, podle nepotvrzených informací má jachta i důmyslný laserový systém proti dotěrným objektivům paparaziů. Abramovič za jachtu zaplatil 300 milionů dolarů.

Nasser Al-Rashid vlastní superluxusní loď Lady MouraNasser Al-Rashid vlastní superluxusní loď Lady Moura | Profimedia.czJachtu Lady Moura vyrobila loděnice Blohm und Voss

V žebříčku největších jachet se od svého spuštění na vodu v roce 1990 poněkud propadla Lady Moura saudskoarabského byznysmena Nassera Al-Rashida. Stopatnácti metrová jachta je však stále třetím nejdražším soukromým plavidlem. Vyrobilla ji loděnice Blohm und Voss a stála 210 milionů dolarů.

Jachta Rising Sun Larryho EllisonaJachta Rising Sun Larryho Ellisona | Profimedia.czPod designem lodi Rising Sun je podepsán Jon Bannenberg

Loď Rising Sun, kterou spoluvlastní majitel firmy Oracle Larry Ellison a filmový producent David Geffen, stála něco přes 200 milionů dolarů a je nyní čtvrtou nejdražší a šestou největší jachtou, jež brázdí světová moře. Plavidlo se pyšní 8000 metry četevrečními obytné plochy, na délku má 138 metrů. Zkonstruovala je loděnice Lürssen, za jejím designem stál již zesnulý návrhář lodí Jon Bannenberg.

Jachta Octopus Paula AllenaJachta Octopus Paula Allena | Profimedia.czLoď Octopus vyjela rovněž z německé loděnice – Lürssen

Ellisonův konkurent, chcete-li kolaga z branže, Paul Allen má jachtu jen o dvanáct metrů kratší, ale stále též okolo 200 milionů dolarů. Loď Octopus pojme například dva vrtulníky a její paluba nese také dvě ponorky pro zkoumání podmořského světa.