„Nejezte blbě!“ je motto letošního Prague Food Festivalu

Pavel Maurer s poutačem na letošní Prague Food Festival

Pavel Maurer s poutačem na letošní Prague Food Festival Zdroj: archiv

Na konci tohoto týdne se v Královské zahradě Pražského hradu koná sedmý svátek dobrého jídla a pití Prague Food Festival. Zakladatelem festivalu je milovník dobrého jídla a vydavatel publikace Maurerův výběr Grand Restaurant Pavel Maurer. Nejlepší šéfkuchaři 24 TOP restaurací budou pod širým nebem nabízet vybrané pokrmy snoubené s kvalitními nápoji. Letošní motto je úderné – „Nejezte blbě!“

Letošní program je postaven na třech pilířích: prvním je blok s názvem „Proč jíme špatně? aneb Lehká gastronomická osvěta hostů PFF“. Jeho součástí bude ochutnávka potravin naslepo, řízené degustace nápojů a kuchařská škola - kurzy vaření se známými šéfkuchaři a workshopy přímo na stáncích restaurací.

Druhým tématickým blokem bude snoubení pokrmů s vínem, pivem, nealkem, koktejly, francouzskými koňaky a kubánskými rumy. „To je nejtěžší součást naší práce – vybrat k pokrmům to správné víno…“, říká s úsměvem Maurer.

A do tématické třetice nabídne PFF ochutnávku ohutnávka netradičních gastronomických delikates, například hmyzí menu v čele se štírem na rukolovém salátku. „Hosté si mohou zkusit i kulinářskou zvláštnost jakou je Veleštír císařský z rovníkové Afriky a ještě se dozví spoustu zajímavostí. Naším cílem je obohatit nejen jejich chuťové pohárky, ale i mysl. S oblibou říkám: my nejíme, ale ochutnáváme a učíme se,“ říká zakladatel PFF Pavel Maurer.

Nedělní oběd s rodinou není přežitek

Na kurzech vaření, které jsou nazvány „Návrat ke společnému stolu“, se šéfkuchaři v čele s českým nositelem michelinské hvězdy Romanem Paulusem budou u několika sporáků snažit rodinným týmům připomenout, že nedělní oběd s rodinou a přáteli není přežitek.

Stánky restaurací letos nebudou jen podávat pokrmy, ale na workshopech návštěvníkům předvedou, jak je lze připravit. A jaké to budou? Radisson Blu, Alcron a La Rotonde ukážou „Fine Dining“ z lokálních surovin, Essensia, Mandarin Oriental předvedou „Asian Street Food“, soutěž v přípravě jarních závitků, La Truffe se soustředí na výskyt a sběr lanýžů a to, jak je v gastronomii využít.

Kuchaři z ne úplně levného Piano Nobile ze Chateau Mcely mohou hosty mírně šokovat předvedením, jak snadno připravit skvělou a nenákladnou večeři do 10 minut. A na závěr pár zvláštností: U Emy Destinnové se dozvíte vše o hovězím mase Black Angus, AvantGarde ukáže, jak správně připravit krevety, Yasmin, Noodles předvede cooking show a degustace u velkého skleněného stolu, Aureole – „Live Sushi Show“ v moderní fusion koncepci, Dish Fine Burger Bistro – jak připravit 5* burger.