Nejlépe se studuje v Paříži a Londýně, tvrdí výzkum

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: iforum.cuni.cz

Studentům se nejlépe žije a studuje v Paříži, Londýně a Bostonu. Vyplývá to z výzkumu společnosti QS-Rankings. Praha se do žebříčku nedostala, vysoko se ale umístily nedaleké Vídeň a Berlín.

Jedny z nejlepších univerzit v Evropě včetně slavné Sorbony a místní, kteří netrpí předsudky vůči přespolním a jinakosti. To jsou důvody, proč se Paříž navzdory vyšším nákladům na život dostala na první příčku žebříčku. Londýn je ale ještě dražší a tak se navzdory tomu, že může nabídnout tři z pěti světově nejlepších vysokých škol pro studium společenských věd, umístil až na druhém místě.

Třetí a čtvrté místo žebříčku, Boston a Melbourne, už studenty zavedou mimo Evropu. Americké město je nedaleko špičkových univerzit jako Harvard a Massechusettský technologický institut. Navíc nabídne multikulturní prostředí a bezpečné ulice. Australské Melbourne, které souboj a americkým rivalem prohrálo jen o bod, nabízí zvláštní studentskou čtvrť a nižší náklady než nedaleké Sydney.

Páté místo studenty zavádí zpět do Evropy. Vídeň podle QS nabízí dobré životní prostředí, přijatelné náklady několik špičkových univerzit.

Do první desítky se vešly ještě Sydney, Curych, Berlín, Dublin a Montreal. Praha se do padesáti nejlépe hodnocených měst nepropracovala.