Nejlepší brněnskou kavárnou vyhlásili odborníci café Rotor

Káva

Káva

Nejlepší brněnskou kavárnou vyhlásili odborníci bar Rotor v centru města. V tiskové zprávě o tom informovala Kávová komora České republiky, jejíž odborníci hodnotili minulý týden kavárny v rámci brněnského gurmánského festivalu Týden kávy. Komise hodnotila chuť i vzhled kávových nápojů, především espressa a cappuccina, dále obsluhu i fungování a prezentaci podniku jako celku.

Druhou nejlepší kavárnou v Brně se stala Kavárna a pekařství Zastávka v Židenicích, „bronzovou“ medaili získalo Café Encounter v centru města. „Jsme moc rádi. A je to pro nás další potvrzení, že věci, co děláme, děláme dobře,“ řekla ČTK v reakci na ocenění Hana Kalendovská z Kavárny Zastávka.

„Komisaři Kávové komory České republiky navštívili za dva hodnotící dny všech 51 brněnských podniků do soutěže přihlášených. Konkurence mezi přihlášenými brněnskými kavárnami byla velmi vysoká,“ uvedla komora v tiskové zprávě.

Café Encounter, BrnoCafé Encounter, BrnoCafé Encounter, Brno

Týdne kávy, který se konal první říjnový týden, se zúčastnilo osm desítek brněnských kaváren. Akce měla za cíl propagovat Brno jako město kávy a podnítit zájem veřejnosti o kavárenskou kulturu. Prezentace různých druhů kávy a jejich správné přípravy včetně kávových ochutnávek se konala jak v samotných kavárnách, tak na speciálně vyhrazeném prostoru v centru města. Gurmánskou složku programu doprovázely kulturní akce včetně divadelních a hudebních produkcí.

Jihomoravská metropole má podle expertů v kavárenství v rámci Česka výjimečnou historickou roli. První kavárna v prostoru historických českých zemí vznikla v roce 1702, a to právě v Brně. Jejím zřizovatelem byl Turek jménem Achmet. Zlatými časy brněnské kavárenské kultury ale bylo 19. století a později období první republiky. Brno zažívá i v posledních několika letech boom stylových kaváren, které vedle kvalitní kávy a dobrých cen nabízejí stylové prostředí často v originálně architektonicky řešeném interiéru. Někteří odborníci hovoří o renesanci kavárenské kultury v Brně.