Nejlepší internet na světě mají v Jižní Koreji, Česku patří 34. místo

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro E15

Nejlepší internetové připojení na světě najdete v Jižní Koreji. Tvrdí to alespoň výsledky nejnovější studie z dílny Mezinárodní telekomunikační unie (ITU). Druhá příčka v žebříku patří Dánsku, třetí pak Islandu. Česko se propadlo o jednu pozici na 34. místo.

Studie ITU pracovala s daty o dostupné rychlosti internetového připojení, procentuálním podílu obyvatelstva, které má přístup k připojení, a podílu domácností, které disponují počítačem. Celkem mohl jednotlivý stát získat až deset bodů, přičemž Korea zaznamenala impozantních 8,93 bodu - v roce 2010, kdy se také umístila na přední pozici, získala 8,64 bodu.

Pokud odhlédneme k relativně malé lidnatosti Dánska a Islandu, první z „větších“ zemí je v žebříčku čtvrté Spojené Království s 8,75 bodu. Evropské země dominovaly Top10 žebříčku, jejich hegemonii narušila jen vítězná Jižní Korea a devátý Hongkong. Německo skončilo čtrnácté a hned za ním USA. Česko letos získalo 7,21 bodu oproti 6,30 bodu před pěti lety.

Na chvostu žebříčku 168 hodnocených zemí světa pak skončily Eritrea (1,27 bodu), Jižní Súdán (1,28 bodu) a Madagaskar (1,67 bodu).

ITU - kvalita internetu 2015ITU - kvalita internetu 2015 | ITU