Nejlepší počítače vyrábí Apple, rozhodli zákazníci

Apple

Apple

Apple opět získal prestižní americké ocenění zákaznické spokojenosti American Customer Satisfaction Index (ASCI) a udržel si tak pozici nejlépe hodnoceného výrobce počítačů, kterou neopustil od roku 2004. Druhý v pořadí, Hewlett-Packard (HP), měl od vítěze značný odstup.

Výrobce počítačů Mac v anketě získal 87 bodů ze sta možných a dosáhl tak nejlepšího výsledku v kategorii počítačů od vzniku žebříčku. Oproti svému loňskému výsledku si polepšil o bod a svému nejbližšímu soupeři nadělil devět bodů.

„Během osmi let, kdy Apple vládl průmyslu osobních počítačů, se cena jeho akcií zvedla o 2300 procent,“ podotkl zakladatel ASCI Claes Fornell.

Za HP už jsou rozdíly mnohem menší. O třetí příčku se se 77 body dělí dvě společnosti, a to Acer a Dell, který byl tím, kdo dokázal Apple naposledy porazit. Jejich výsledky odpovídají loňským ročníkům, k žádnému většímu posunu nedošlo.

Na posledním místě skončila se 75 body značka HP Compaq. Ostatní výrobci, které ASCI hodnotí dohromady, dosáhli na 77 bodů.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.