Nejlepší štace mě čeká právě teď

Do kádru Viktorie Plzeň se vrací odchovanec Václav Procházka. Věří, že obhajoba titulu je stále možná.

Jak moc se Viktoria Plzeň změnila za poslední roky, dokáže velmi dobře posoudit Václav Procházka. Bývalý plzeňský obránce se do západočeského klubu vrací po pěti letech strávených v Mladé Boleslavi. „Za mého dřívějšího působení byla cílem každé sezony co možná nejrychlejší záchrana a udržení první ligy do sezony další, každá vyšší příčka byla úspěchem. Kádr se často měnil a dobré hráče byl klub nucený prodávat. Nyní se podařilo tým udržet tři roky bez větších změn a případně ho ještě posílit,“ srovnává Procházka, který v Plzni hrával už od žáčků společně s Davidem Limberským.

I proto pro něj není aklimatizace problémem. Zná velmi dobře devadesát procent současného kádru Viktorie, ať už jako spoluhráče z Plzně nebo ze Slovácka, nebo jako protihráče, se kterými se často utkával.

Nechce zalepovat díry

Novináři ho často označují za defenzivního univerzála. Sám tvrdí, že nemá problém zaskočit na jiném postu, ale rozhodně se cítí lépe, když na určitém místě nastupuje pravidelně. „Pro trenéry to je možná výhoda, ale nerad bych se někdy stal hráčem, který jen zalepuje díry,“ říká Procházka.

Ve Viktorce by nejraději nastupoval jako stoper nebo defenzivní záložník. Brzy bude mít příležitost představit se i na mezinárodní scéně. 16. února Viktorie nastoupí v play-off Evropské ligy proti německému Schalke. Pro Procházku to ovšem nebude žádná velká premiéra. S Mladou Boleslaví zažil čtyři zápasy ve skupině Evropské ligy proti Villarealu, AEK Atheny, Elfsborgu, Fiorentině a dvě předkola s Palermem a Larnakou. „Hrát proti hráčům jako Rivaldo, Pires, Ujfaluši nebo Vieri je nezapomenutelný zážitek, a tak se strašně těším na další takový zápas, který bude přece jen ještě o stupínek výš, protože to bude v barvách Viktorky a při otevření opravených Štruncových sadů,“ říká Procházka.

Za svoji kariéru prošel třemi ligovými kluby a všech těchto angažmá si velice váží. „Plzni jsem vděčný za výchovu od žáků až po šanci poprvé nakouknout do ligy a získat první zkušenosti. Do Boleslavi jsem šel okusit evropské poháry a každý rok se o ně v lize prát. A Slovácko mi umožnilo hrát první ligu v době, kdy Plzeň z elitní soutěže vypadla. Věřím, že ta nejlepší štace mě čeká právě teď,“ přemítá hráč.

I když má Plzeň v ligové tabulce po podzimní části na vedoucí Spartu ztrátu deseti bodů, Procházka věří, že šance na obhajobu titulu stále žije. Důležitý bude podle něj start do jarní části, kdy má Viktorka těžké soupeře jako Teplice, Spartu nebo Olomouc.

„Když tyto zápasy zvládneme, bude boj o titul otevřený do posledního kola,“ dodává plzeňský navrátilec.

VÁCLAV PROCHÁZKA

• odchovanec plzeňské kopané
• v lednu 2005 odešel na hostování do týmu 1. FC Slovácko, po půl roce se vrátil do Plzně
• v roce 2007 přestoupil do Mladé Boleslavi, kde působil doposud
• odehrál 194 ligových utkání, ve kterých vstřelil čtrnáct gólů
• účastník mistrovství světa ve fotbale hráčů do dvaceti let 2003 ve Spojených arabských emirátech