Nejlepším českým kolem je podle poroty karbonový "horák" firmy Pell´s

Kolo Pell´s model Seven 29

Kolo Pell´s model Seven 29

Kdo patří mezi nadšence horské cyklistiky nebo cykloturistiky, měl by – i s ohledem na blížící se Vánoce – vědět, že nejlepším českým kolem se stal horský bicykl Pell´s model Seven 29 X.O. Alespoň podle mezinárodní poroty, která rozhodovala v soutěži veletrhu Bike Brno Prestige.

Brněnská firma obhájila své loňské prvenství v soutěži vyhlášené veletrhem. Vítězným želízkem v ohni bylo kolo s karbonovým rámem a trendovými devětadvacetipalcovými koly.

O cenu se v celkem šesti kategoriích letos ucházelo 27 výrobků, což je o osm méně než v loňském roce. „Porota hodnotila v šesti kategoriích nejlepší český výrobek z oblasti kol a komponentů, dále design a také poměr kvality, designu a ceny,“ uvedl mluvčí veletrhu Jan Šmíd. Nejlepší design ocenila porota složená z novinářů a cyklistických odborníků u kola Focus Raven 29 1.0 společnosti Derby Cycle Werke. Cenu za nejlepší design komponentů, příslušenství a cyklistických doplňků získala cyklosedačka Yepp Maxi výrobce GMG bv.

Porota ocenila také kolo americké značky Giant XTC Composite 29er, u kterého sehrálo roli hledisko „valu for money“, tedy vyváženost designu, kvality a ceny. Stejná kritéria podle porotců splnila i cyklistická helma společnosti Giro. Poslední cena připadla kolu Hai eQ Xduro FS RX německého výrobce Haibike.

Cykloturistika jako důležitý segment cestovního ruchu

Cyklistika a především cykloturistika je v Česku velmi populární a zájem o tuto aktivitu se stále zvyšuje. Cykloturisté vyjíždějí nejraději za krásami přírody a krajinnými zajímavostmi, jako jsou rozhledny, skalní útvary, vyhlídky nebo jeskyně. Podle národního cyklokoordinátora Jaroslava Martínka má však cyklistický marketing v tuzemsku stále velké rezervy, které je třeba využít podobně, jako to udělalo například Švýcarsko.
Horská kola využívá 64 procent cyklistické veřejnosti, bez ohledu na to, zda jezdí převážně v terénu nebo naopak hlavně na zpevněných cestách. Nošení cyklistické přilby je dnes už skoro samozřejmostí, velké procento cyklistů také používá cyklokomputery.