Nejmenší auto na světě udivuje i policisty v Británii, v zemi v níž vzniklo

Peel 50

Peel 50 Zdroj: Profimedia.cz

Peel 50
Peel 50
Peel 50
Peel 50
5
Fotogalerie
(FOTOGALERIE) Vybavujete si "podivnou tříkolku" z příběhů Mr. Beana? Něčím podobným je i Peel P50, tříkolka ze 60. let, která dodnes drží světový rekord jako nejmenší sériově vyráběný automobil. V roce 2010 jedna britská firma nápad oprášila a začala stavět repliky.

Původní Peel P50 vyráběla firma Peel Engineering Company na ostrově Man mezi roky 1962 až 1965. Vozítko se prodávalo za 199 liber (v roce 2010 by to bylo asi 1400 liber nebo 2200 dolarů). Automobil, který nemá konkurenci co do skromnosti při parkování, byl ve své době promován jako vůz do kterého se vejde „jedna dospělá osoba s nákupní taškou“. Dveře vozu byly jen na levé straně, vpředu mělo autíčko jen jeden světlomet. Pořídit ho bylo možné ve třech barvách – bílé, červené a tmavě modré.

V roce 2010 nápad vzkřísila anglická firma Peel Engineering Ltd (jde o jinou firmu, než původního výrobce tříkolky). Nejdřív vyrobila tříkolku poháněnou elektromotorem, ta však neměla certifikát pro běžný silniční provoz. Následně už začala produkovat stroje se čtyřdobým padesátikubíkovým motorem o výkonu 2,5 kW, který tříkolku rozjede na nějakých 45 kilometrů za hodinu. Prázdný automobil váží 59 kilogramů.

Rychlost je elektronicky omezena a motor se dá na přání zákazníka „čipnout“. Rázem máte z tříkolky „granturismo“ a můžete jet třeba i šedesátkou… Replika tříkolky Peel je zvnějšku velmi podobná s originálem, ale konstrukce doznala změn, například v odpružení a řízení. Každopádně rekord nejmenšího sériového auta na světě jí zůstal.