Nejmenší kardiostimulátor na světě prošel klinickými testy

nejmenší kardiostimulátor na světě Micra

nejmenší kardiostimulátor na světě Micra Zdroj: Medtronic

Je velký jako vitaminová tableta a výjimečně efektivní. Řeč není o novém druhu speciálního léku, ale nejmenším kardiostimulátoru na světě.

Irská společnost Medtronic označila své nové zařízení Micra Transcatheter Pacing System, zkráceně Micra. Prošlo už celosvětovým kolem klinických testů na pacientech a oproti standardně velkým kardiostimulátorům dosáhlo výborných výsledků.

Bezproblémový provoz a přijetí kardiostimulátoru bylo zaznamenáno v 96 procentech případů. Jinak řečeno podíl pacientů s potížemi se oproti konvenčním zařízením snížil o celou polovinu. „Výsledky jsme samozřejmě nadšení,“ nechal se slyšet jeden z dozorujících lékařů studie, doktor Dwight Reynolds z Univerzity lékařských věd v Oklahomě. Micra se implantuje přímo do pravé komory srdeční za použití katetru. Nepotřebuje tedy dodatečné chirurgické vytvoření kapsy na hrudi pro uložení stimulační jednotky, odpadá i vedení elektrod tělem.

„Tím, že jsme odbourali zavádění dalších předmětů do pacientova těla, nám odpadl jeden z významných zdrojů komplikací, kterým pacienti po operaci srdce trpí,“ vysvětlil Mikhael El Chami z Emoryho Univerzity, která se na testech podílela.
Podle lékařů, které citoval časopis The New England Journal of Medicine, dopadly testy velmi povzbudivě, což dovoluje používat Micru jako alternativu a později i jako náhradu stávajících stimulátorů.