Nejmenšího člověka světa ukazovali za peníze na poutích

Čandra Bahádur Dangi

Čandra Bahádur Dangi Zdroj: ctk

Čandra Bahádur Dangi
Čandra Bahádur Dangi
Čandra Bahádur Dangi
Čandra Bahádur Dangi
Čandra Bahádur Dangi
7
Fotogalerie
Dvaasedmdesátiletý Nepálec Čandra Bahádur Dangi byl dnes potvrzen jako nejmenší člověk na světě. Podle oficiálního měření zástupců Guinessovy knihy rekordů měří jen 54,6 centimetru. To je o 5,3 cm méně než dosavadní rekordman, Filipínec Junrey Balawing, který měří 59,93 centimetru napsala agentura AFP.

Dangi žije v jižním Nepálu, kde je svým způsobem celebritou. Pravidelně se objevuje na místních akcích a zahajuje náboženské slavnosti. Droboučký stařík váží pouhých 12 kilogramů, podle členů své rodiny se však těší dobrému zdraví. To potvrdil i lékař, který ho v sobotu vyšetřil - vůbec poprvé v jeho životě.

„Pokud je mu skutečně 72 let, pak je zdaleka nejstarším člověkem, který byl označen za nejmenšího na světě od vzniku Guinessových rekordů před 57 lety,“ řekl AFP šéfredaktor publikace Craig Glenday.

Ten po lékařském přeměření předal Dangimu dva certifikáty potvrzující, že je nejen nejmenším žijícím člověkem na světě, ale také nejmenším potvrzeným člověkem za dobu existence Guinessovy knihy vůbec.

Sám Dangi své oficiální uznání vnímá jako jistou formu odškodnění za roky trápení, jak se před časem svěřil agentuře AFP. Osiřel ve věku 12 let, poté se ho ujali příbuzní, kteří ho ukazovali za peníze na poutích. Postupně se mu podařilo začít si sám skromně vydělávat na živobytí tkaním z juty.

Svou vesnici ležící ve velmi chudé oblasti Nepálu asi 350 kilometrů od Káthmándú opustil jen při hrstce příležitostí. Ve vesnici žije v rodině nejmladšího bratra; všech pět jeho bratrů má normální výšku.

Nikdo z rodiny netuší, proč se jeho růst zastavil na výšce běžného kojence. Hlavu má normální velikosti a pravidelně se také holí, ale zbytek těla má disproporčně malý. Dokáže ale normálně chodit a vyleze i po nevysokých schodech. Jí převážně rýži a zeleninu, příležitostně také maso, ovšem jen malé porce.

V rámci ceremonie Guinessovy knihy rekordů se Dangi poprvé v životě vydal do hlavního města. „Jsem velmi šťastný. Nyní bych chtěl cestovat po Nepálu i do zahraničí a poznat lidi po celém světě,“ řekl po ceremonii novinářům. Dodal, že nemá v plánu se oženit nebo založit vlastní rodinu, ale rád by se brzy setkal s nepálským premiérem. Krom certifikátu s sebou titul nejmenšího člověka na světě nenese žádnou finanční odměnu.

Protože Dangiho vesnice je velmi odlehlá, o jeho existenci se až donedávna mimo nejbližší okolí nevědělo. Až před časem se do vesnice dostal cizinec, který o něm řekl místním sdělovacím prostředkům.