Nejprodávanější loňské knihy: Hruškova kuchařka i Havlův životopis

Dům knihy

Dům knihy Zdroj: ctk

Hlavní cenu Český bestseller za rok 2014 a sošku Olbrama Zoubka v podobě ženy vystupující z otevřené knihy získal v pořadí druhý román režiséra a autora divadelních komedií Patrika Hartla Malý pražský erotikon. Příběh o osudových láskách obyvatel dvou domů na pražské Babě zvítězil v hlavní kategorii beletrie pro dospělé. Mezi oceněnými je i kuchařka bývalého redaktora TV Nova Ladislava Hrušky.

Výsledky v celkem 12 kategoriích, o nichž nerozhoduje literární kvalita, ale počty prodaných kusů, dnes pořadatelé ze společnosti Booknet provozující síť knihkupectví a internetový obchod Knihcentrum zveřejnili na veletrhu Svět knihy.

Kuchařka bývalého redaktora a poté moderátora pořadů o vaření na komerční televizi Nova Ladislava Hrušky Vaříme levně a chutně. Knihu, přestože vyšla až v září, si pořídilo téměř 400 tisíc zájemců o často velmi jednoduché a pro gurmány až nepředstavitelné recepty typu nadívané kuřecí kůžičky.

Ani úspěch knihy ale autorovi nezaručil pokračování – z Novy totiž nakonec odešel a jako autor u nedávno vydaného druhého dílu již nefiguruje.

Žantovského biografie o Havlovi

Co se týče dalších kategorií, například mezi biografiemi zvítězilo dílo bývalého textaře a velvyslance ve Spojených státech Michaela Žantovského o dramatikovi a exprezidentovi Václavu Havlovi, s nímž autora pojil dlouholetý přátelský vztah z dob disentu. Mezi knihami pro děti si cenu odnesl Ladislav Špaček za knihu Dědečku, ještě vyprávěj.

Českým bestsellerem mezi detektivkami byl vyhlášen Přízrak od Jo Nesboa, mezi překlady pro dospělé pak Analfabetka, která uměla počítat od Jonase Jonassona, který získal cenu i v kategorii audiokniha. Cenu v kategorii překladů pro děti pak další díl knihy Deník malého poseroutky od Jeffa Kinneyho s podtitulem Fakt smůla. Mezi komiksy pak uspěly Tajemné příběhy Čtyřlístku.

Dušan Kütner: Recepty na pravý vývar