Nejtenčí solární nabíječka na světě zabodovala na Kickstarteru

„Solar Paper“, nejtenčí solární nabíječka na světě

„Solar Paper“, nejtenčí solární nabíječka na světě Zdroj: Yolk

Úspěšnou kampaň na crowdfundingovém serveru Kickstarter má za sebou „Solar Paper“, nejtenčí solární nabíječka na světě z dílny start-upu Yolk. Tvůrci centimetr tenké solární nabíječky veřejnost požádali o padesát tisíc dolarů na rozjezd masové výroby svého vynálezu, přes šest tisícovek nadšenců jim však poslalo dohromady milion dolarů.

Solar Paper totiž zaujal nejen tenkým designem, díky kterému může sloužit jako záložka do knihy, ale také variabilitou. Destičky o základním rozměru 9x19x 1,1 centimetru totiž mají magnetické kraje a mohou být jednoduše propojeny, čímž jejich výstupní výkon roste ze základních 2,5 W (jeden modul) až na 10 W (čtyři moduly). Jako příjemný bonus pak působí váha pouhých 120 gramů a voděodolnost pro případ náročných outdoorových túr.

„Solar Paper“, nejtenčí solární nabíječka na světě„Solar Paper“, nejtenčí solární nabíječka na světě | Yolk

Inteligentní systém regulace výstupního výkonu pak oproti jiným solárním nabíječkám zajišťuje automatické škálování výstupního výkonu i při střídavé oblačnosti, přesné údaje o výstupu pak zobrazuje displej. Nabíječka dokáže nabít iPhone 6 na přímém slunci za 2,5 hodiny, dvě destičky pak totéž zvládnou, i když je pod mrakem. Prvním majitelům by měl Solar Paper dorazit ještě letos před Vánoci.