Největší fotka na světě má 46 gigapixelů a je na ní Mléčná dráha

Mléčná dráha -  Eta Carinae

Mléčná dráha - Eta Carinae Zdroj: Lehrstuhl fur Astrophysik, RUB

Astronomové z Ruhr-Universität v německé Bochumi poskládali historicky největší digitální fotografii, kterou kdy lidstvo pořídilo – jde o složený snímek Mléčné dráhy, který má celkem 46 gigapixelů a zabírá 194 Gigabajtů. K jeho složení bylo použito 268 individuálních snímků jednotlivých sektorů naší galaxie.

Vědci na kompozici snímku naší galaxie pracovali přes pět let. Snímky pochází z univerzitního teleskopu v poušti Atacama v Chile, který používají k pozorování a vyhledávání vesmírných objektů s proměnnou zářivostí na jižní obloze - například hvězd, před kterými prolétají jejich planety, nebo celých systémů, v nichž hvězdy obíhají kolem sebe a vzájemně se čas od času zastiňují.

Tým pod vedením Moritze Hacksteina následně tyto snímky katalogizoval a skládal do jedné velké ‚nudle‘, která celkem zabírá neuvěřitelných 194 Gigabajtů. Celé dílo si je možné bez potřeby stahování prohlédnout pomocí speciálního prohlížecího nástroje on-line. V něm je možné také rovnou vyhledávat podle názvů jednotlivých hvězdných těles Mléčné dráhy, třeba jednoduché zadání ‚M8‘ zvídavce nasměruje na Mlhovinu Laguna.

V průběhu práce astronomové odhalili více než 50 tisíc nových objektů s proměnlivou zářivostí. Každý sektor byl v rámci výzkumu snímkován po několik dní, výsledné obrazy byly následně porovnávány.

NASA zveařejnila největší fotku na světě

Podívejte se na 9 gigapixelový snímek Mléčné dráhy