Největší podvodní jeskyně světa ukrývá spoustu zachovalých mayských artefaktů

Největší podvodní jeskyně světa ukrývá spoustu zachovalých mayských artefaktů. Ilustrační foto

Největší podvodní jeskyně světa ukrývá spoustu zachovalých mayských artefaktů. Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

V mexickém státě Quintana Roo byl po intenzivním desetiměsíčním průzkumu objeven nejrozsáhlejší zaplavený jeskynní systém světa. Tento fantastický labyrint podle dostupných informací měří přes 347 kilometrů a mohl by nám pomoct odhalit mnoho ztracených tajemství starověké mayské civilizace.

Podle Guillerma de Andy z National Institute of Anthropology and History, který stojí v čele projektu Great Maya Aquifer (GAM), jde o opravdový tunel času, vedoucí do minulosti vzdálené 10 000 až 12 000 let.

„Tato ohromná jeskyně představuje nejvýznamnější ponořené archeologické naleziště na světě,“ uvedl de Anda. „Má více než 100 archeologických souvislostí, mezi než patří důkazy o prvních amerických osadnících, stejně jako vyhynulá fauna a samozřejmě i mayská kultura.“

Tzv. Sac Actun System byl původně považován za dvě samostatné jeskyně. Potápěčům se nicméně podařilo prokázat, že ve skutečnosti jde o jednu obrovskou kontinuální dutinu.

„Bylo to jako snaha sledovat žíly uvnitř těla. Šlo o labyrint cest, které se někdy spojovaly a někde rozdělovaly. Museli jsme být velice opatrní,“ komentoval to šéf průzkumu Robert Schmittner.

Pátrání však zdaleka není u konce. Badatelé se totiž domnívají, že Sac Actun by mohl být spojený ještě se třemi jinými podvodními jeskynními systémy. To ale budou muset potvrdit (či naopak vyvrátit) další ponory.

Článek vyšel na serveru VTM >>>