Nemají domov ani zábrany. Lidem vadí

Bezdomovců ve Zlíně přibývá a jsou stále drzejší. Lidé se jich bojí a policie neví, co s nimi.

Na náměstí Míru před několika týdny uhořela bezdomovkyně. Centrum města je jedním z míst, kde se lidé bez přístřeší už delší dobu poflakují. Stále větší problémy jsou s nimi ale i v dalších částech města. Například nedaleko nákupního centra v Čepkově si vytvořili základnu, odkud je nedokáží dostat ani strážníci.

Mezi železniční tratí a řekou Dřevnicí, v místech, kudy vede cesta do areálu Svitu, žije asi desetičlenná komunita bezdomovců. „Jsou tady už asi tři nebo čtyři roky. V poslední době jsou stále drzejší a hlučnější,“ tvrdí Petr Kozmík, který nedaleko pracuje.

Bezradní strážníci

Strážníci partu bez domova občas přijedou zkontrolovat, ale to je vše. „Je to problém. Pokud sedí a popíjejí v místech, kde neplatí vyhláška o zákazu pití alkoholu, můžeme se jen otočit a jet pryč. Jestliže porušují pořádek, strážníci je legitimují a mohou je vykázat jinam. A za pár hodin se to opakuje,“ říká ředitel městské policie ve Zlíně Milan Kladníček.

To potvrzuje i Metoděj Nevídal, který má místo ze své kanceláře denně na očích. „Před rokem sem jezdili strážníci skoro denně. Když vykázali bezdomovce pryč, netrvalo to dlouho a byli zase zpátky. Letos už sem policie téměř nejezdí. Asi poznali, že to nemá smysl,“ posteskl si Nevídal.

Bezradnost panuje také na radnici. „Spousta bezdomovců se rekrutuje z propuštěných vězňů. Snažíme se jim aspoň po propuštění pomáhat, ale často se setkáváme s tím, že o žádnou pomoc nestojí. Je to začarovaný kruh,“ míní náměstek zlínské primátorky Miroslav Kašný, který má sociální problematiku na starosti.

Méně časté kontroly policie bezdomovcům vyhovují. Jejich chování je stále víc agresivní. „Pořvávají na lidi, kteří chodí kolem řeky do areálu Svitu, jsou vulgární nebo žebrají peníze,“ vypočítává Nevídal a přidává i konkrétní případ. „Na kolegyni oplzle pokřikovali narážky na její prsa. Přišla do zaměstnání docela vyděšená,“ dodal Nevídal.

Bezdomovci kazí firmám i podnikání. „Mám signály, že některé zákazníky odrazuje, když mají kolem nich procházet. Zatím sice nikoho nenapadli, ženy se jich ale bojí. Jednu paní dokonce přišli obtěžovat až do zaměstnání,“ prohlašuje Kozmík.