Nemáte žádné duševní vlastnictví*

Ilustrace

Ilustrace Zdroj: Tereza Kovandova

Povím vám tohle, milí pozemšťané: těžko se dostanete k světlejším zítřkům, pokud si dál budete lepit na čela ty vaše copyrighty a patenty a zákony o duševním vlastnictví.

Proč zpěvák skládá písničky, než aby ji sdílel se svými posluchači? Chcete dát do vězení kluka, který si zkopíruje Imagine? Co by na to asi řekl Lennon, který tam zpívá „Imagine all the people. Living life in peace…“

Farmaceutické firmy by prý přišly o peníze, kdyby někdo bezplatně těžil z jejich miliardových výzkumů nových léků. No a? Je tu zdravotnictví kvůli výrobě léků nebo kvůli uzdravování lidí? Samozřejmě, že kvůli tomu prvnímu… ale to se veřejnosti špatně vysvětluje.

Všechny průmyslové patenty je třeba zrušit. Země se vám zmenšuje pod rukama. Potřebujete dát hlavy dohromady. Potřebujete spolu-pracovat. Ne pracovat jeden proti druhému. Opusťte už tu chiméru, že život je boj a konkurence je nutná, kterou nevymyslel žádný Adam Smith, ale mocní mágové dávných časů. Vychází z teorie protikladů, kterou vám vložili do hlavy, aby vás ovládali strachem. Že prý když je někomu lépe, musí to být na něčí úkor. Že co jde nahoru, musí jít i dolu. To jsou ovšem nesmysly.

Sdílejte, kopírujte. Všechno, co lidstvo má, patří všem. Ideologie komunismu se bohužel nezasloužila o to, aby tuhle vznešenou pravdu šířila, ale aby z ní udělala paskvil, který pak každý tzv. rozumný člověk odmítne jako iluzi.
Jenže právě tohle je jediná realita: Všechno patří všem. A nikdo nemá nic. *Zenový Mistr je přispěvatelem ZENu, který si pod touto přezdívkou přeje zůstat v anonymitě. Nikdo přesně neví, jak je Zenový Mistr starý ani odkud se vzal, ani proč se ozval právě naší redakci. Své publikum má ve zvyku oslovovat obratem „vy, lidé“, jako by on sám nebyl tak docela z tohoto světa.