Neodolatelný James Joyce

Pub James Joyce

Pub James Joyce Zdroj: Libor Budinsky

Irské puby jsou možná ještě slavnější než tradiční anglické hospody. Ostatně tyhle magické podniky obestírá řada legend a pořekadel. Od slavného pravidla, že v irském pubu neprší, až po tvrzení, že v irském baru nikdy nejsou cizinci, ale přátelé, kteří se ještě nestačili poznat.

Za irskými puby naštěstí nemusíte až do Irska, v Praze už jich máme více než dost. Tím nejstarším je James Joyce, který prošel řadou vzestupů i pádů, ale od doby, co se přestěhoval do prostor zaniklého, opět irského pubu Molly Malone’s, můžeme o něm mluvit jenom v superlativech. A to ve všech možných ohledech – od magického prostředí přes příjemnou obsluhu až po výtečnou kuchyni. Pohodovou atmosféru dokresluje nejen poněkud bláznivá výzdoba včetně psacího stroje pověšeného na zdi či zvláštní police s osobními prosklenými boxy, kde mají významní štamgasti uzamčené špičkové lahve alkoholu, který zde pijí – jeden z boxů navíc patřil i prezidentovi Václavu Havlovi a teď je pietně ponechán prázdný.

Pub James JoycePub James Joyce | Libor Budinsky

Ve znamení shamrocku

James Joyce stojí v centru, ale v zastrčené ulici, a tak více než turistům slouží Čechům a expatům, kteří zde tvoří přes 80 procent hostů. A je vlastně jakýmsi prolínáním české a irské hospodské kultury, jejíž odlišnost lze vyjádřit rčením, že když Čech přijde do plné hospody, hledá alespoň jeden volný stůl, kam by si sedl, zatímco když Ir přijde do prázdné hospody, sedne si k jedinému stolu, kde už někdo sedí. Jamec Joyce veškeré bariéry ruší, čemuž pomáhá i spousta zajímavých akcí od pravidelných čtvrtků, pátků a sobot s živou hudbou až po sledování zápasů anglické fotbalové ligy v salonku vybaveným plátnem.

Od jara do podzimu tu navíc funguje příjemná zahrádka ve stínu vzrostlých stromů. A pohodové atmosféře sekunduje pestrá nabídka nápojů v čele se šesti druhy točených piv. Mezi nimi samozřejmě nemůže chybět Guinness (na pěně vám již tradičně vykouzlí shamrock – tedy irský trojlístek) či Kilkenny a úctyhodným výběrem padesáti druhů irské whisky, což je v Praze nabídka takřka nevídaná. Navíc mají na čepu i cider, který zvlášť v horkém létě nabízí příjemné osvěžení.

Pub James JoycePub James Joyce | Libor Budinsky

Hovězí v pivu Guinness

Hlavním trumfem Jamec Joyce, i když by to náhodného návštěvníka vůbec nenapadlo, je velmi zajímavá gastronomie s nabídkou řady ostrovních specialit. Můžete tu ochutnat klasické sendviče, hranolky zapečené se sýrem čedar či pomalu vařené hovězí v pivu Guinness, ale hlavním trumfem jsou oblíbená „fastfoodová“ jídla podávaná ovšem v nadstandardní kvalitě. Na prvním místě musíme zmínit klasická křidélka, která jsou podle mnohých nejlepší v Praze, jsou krásně pikantní, křupavá, prostě jedním slovem pohádková. Takže není divu, že jsou zde nejoblíbenějším doplňkem k pivu (křidélka jsou podávána ve dvou verzích – sedm či 14 kusů, vždy se sýrovou omáčkou a salátem coleslaw).

Z nabídky pubu James JoyceZ nabídky pubu James Joyce | Libor Budinsky

Osobně mi také chutnala, ale na první místa musím zařadit jiná jídla. A to především výtečný domácí burger připravený z libového a čerstvě namletého masa, který si můžete v případě chuti vylepšit roztaveným čedarem, křupavou slaninou či smaženou cibulkou. Podává se se skvělými hranolky a jeho chuť, i díky speciálnímu „kouřovému“ koření, je naprosto famózní.
Minimálně stejně delikátní jsou tu i legendární fish & chips, servírované s irským aioli. Chuť čerstvé tresky v lehkém, nadýchaném těstíčku je výtečná a mílovými kroky překonává fastfoodový rozměr oblíbeného britského pokrmu. Prostě a jednoduše, James Joyce je malý hospodský chrám, kde se díky kombinaci přátelské atmosféry a výborného jídla budete cítit jako v nebi.

Kontakt: James Joyce, U Obecního dvora 4, Praha 1, jamesjoyceprague.cz

James JoyceJames Joyce | Libor Budinsky

Z nabídky

Pálivá křidélka se sýrovou omáčkou 119 korun, grilovaný kozí sýr na italské bruschette 170 korun, burger z čerstvě umletého masa 199 korun, čerstvé fish & chips s irským aioli 239 korun, hovězí pozvolna vařené v pivu Guinness 229 korun

E15 hodnotí

menu * * * * *
obsluha * * * * 1/2
prostředí * * * * 1/2
sociální zařízení * * * * 1/2
ceny vyšší standard
celkový výsledek * * * * 1/2

hvězdička

plus – Útulná a přátelská atmosféra naplňuje James Joyce teplem irského domova

mínus – Webové stránky jsou několik let neupravované, a tudíž značně neaktuální