Neovladatelné balónky přiměly dobrodruha přistát

Jonathan Trappe u svého balónkového létajícího stroje s náležitou imatrikulací

Jonathan Trappe u svého balónkového létajícího stroje s náležitou imatrikulací Zdroj: Profimedia.cz

Americkému vzduchoplavci Jonathanu Trappeovi se nepodařilo přeletět Atlantský oceán v nezvyklém dopravním prostředku - koši, který nesly stovky balónů naplněných héliem. Místo do Francie se dostal jen na Nový Foundland v Kanadě, kde ve čtvrtek večer nouzově přistál.

Americký vzduchoplavec ve čtvrtek odstartoval z Caribou v americkém státě Maine k odvážnému přeletu Atlantiku. Devětatřicetiletý Trappe vyrazil po „klidném nebi k zálivu Svatého Vavřince rychlostí 80 kilometrů v hodině a ve výšce 5000 metrů“, napsal na své stránce na Facebooku. Trappe, který už stejným způsobem přeletěl Lamanšský průliv a Alpy, chtěl překonat vzdálenost 4000 kilometrů v letové výšce 5000 až 7600 metrů. Ve vzruchu ho drželo asi 370 barevných balónů plněných héliem.

„Tohle nevypadá jako Francie,“ uvedl Trappe na svém facebookovém profilu po přistání. Podle kanadské policie Trappe hlásil, že má potíže při ovládání balónů, a proto se týž den, kdy odstartoval, rozhodl let ukončit. Přistál bez potíží a nepotřeboval lékařskou pomoc.