„Neplatné ucho,“ zahlásí mobil a zamkne se

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Repro MobilMania.cz

Chytré mobilní telefony využívají k identifikaci oprávněného přístupu klasický PIN kód, specifická gesta na displeji nebo také senzor, který nasnímá otisk prstu. Nový přístup identifikace majitele bez potřeby jakýchkoli čidel představil na konferenci CHI2015 v Soulu tým z Yahoo Labs vedený Christianem Holzem.

Princip jeho Bodyprintu spočívá ve zpracování dat získaných přímo z kapacitního dotykového displeje, který posloužil jako skener biometrických údajů. Nízké rozlišení zatím brání rozpoznat více než pouhý otisk ucha, popřípadě dlaně či kloubů zaťaté pěsti.

I to však podle tvůrců bohatě stačí, aby na příslušném mobilu nemohl přijmout hovor kdokoli jiný než majitel či jím prověřené osoby.

Speciální program napsaný pro operační systém Android zatím funguje pouze na dotykovém displeji Synaptics ClearPad 3350. Tím je vybaven například mobil LG Nexus 5, s nímž Holzův tým pracoval. Identifikace uživatele byla prý po necelé tisícovce měření 99,5procentní. Vývojáři předpokládají, že další generace dotykových displejů jim poskytne vyšší rozlišení, které dovolí načítat mnohem jemnější obrazy – včetně vytoužených otisků prstů. Z telefonů by tak časem mohla zmizet odemykací tlačítka.