Nepřekvapivý pomník Marty Kubišové

Po dokumentu o Věře Čáslavské se Olga Sommerová zaměřila na další silnou ženu, která se nenechala semlít normalizací a zaplatila za to kariérou, zpěvačku Martu Kubišovou.

Novinka Magický hlas rebelky se poprvé světu ukázala na nedávném festivalu v Karlových Varech, kde získala diváckou cenu. Zásluhu na tomto ocenění má jistě obliba Marty Kubišové u publika a atmosféra dojetí, kterou její osobní přítomnost na premiéře vytvořila.

Samotný dokument je přehledným shrnutím jejího známého osudu. Nenabízí nová fakta ani nehledá nové souvislosti. Zato přesvědčivě stvrzuje, proč si Marta Kubišová takový filmový pomník zaslouží.

Starším nostalgikům tak Magický hlas rebelky nabídne, co očekávají, jejich potomkům narozeným po roce 1989 srozumitelně vysvětlí, proč se Marta Kubišová a Modlitba pro Martu staly symbolem boje za demokracii.

Vyprávění to je atraktivní a zajímavé, Kubišová se v šedesátých letech stala superhvězdou, pak obětním beránkem, později aktivní a nebojácnou disidentkou, nakonec se po dvacetileté nucené pauze dokázala vrátit na pódium. Film předkládá její vývoj logicky a převážně chronologicky, prostřednictvím archivních materiálů, hudebních klipů a současných vzpomínání, z nichž řada vznikala během loňského zkoušení muzikálu Touha jménem Einodis, kterému je tu tudíž věnováno až příliš prostoru. Kubišová je poutavá vypravěčka i žena, dobová hudební videa ji připomenou i jako skvělou zpěvačku. Vše je na svém místě, do některých osobních sporů se nevrtá, známé historky ze soukromí zazní znovu, pár menších historek přibylo.

Jen celkově je tento dokument příliš povšechný a oslavný na to, aby se výrazně odlišil od té řady jiných, které už o Kubišové byly natočeny.

Magický hlas rebelky
(dokument, Česká republika, 90 minut)
Režie: Olga Sommerová
Vystupují: Marta Kubišová, Aneta Langerová, Václav Neckář
Hodnocení: 60 %