Netflix se chystá do Evropy. Významně a ještě letos, tvrdí vedení

Šéf společnosti Netflix Reed Hastings hovoří o plánech firmy na expanzi

Šéf společnosti Netflix Reed Hastings hovoří o plánech firmy na expanzi Zdroj: CTK/AP

Netflix má za sebou rekordní rok 2013. To dodalo vedení firmy odvahu, aby potvrdilo letošní evropskou expanzi. Americkou internetovou videoslužbu si loni objednalo přes osm milionů nových předplatitelů. Služby firmy tak celkově využívá v zemích, kde jsou dostupné, přes 44,3 milionu členů. Čistý zisk vyskočil na 112,4 milionu dolarů.

Netflixu se dlouhodobě daří obzvláště díky silné pozici na území Spojených států a Kanady, odkud generuje své zisky. Zahraniční byznys sice stále prodělává, protože je zatížen náklady na mezinárodní expanzi, ty se nicméně průběžně snižují. V předešlém čtvrtletí dosáhly objemu 57 milionů dolarů, pro letošní první čtvrtletí by to mělo být jen 42 milionů dolarů.

Právě pokračující trend poklesu nákladů na expanzi „postrčily“ vedení firmy k potvrzení toho, o čem analytici dlouhou dobu šuškali a o co evropští filmoví a seriáloví nadšenci prosili poslední dva roky: ještě letos významně vkročí do Evropy. Doposud v ní bylo možné služby streamování videí a seriálů z Netflixu využívat oficiálně jen ve Velké Británii, Norsku, Dánsku a Holandsku.

Firma zaznamenala také rekordní tržby v objemu 4,3 miliard dolarů, meziročně o 700 milionů vyšší. Její vedení přitom neskrývá optimismus a další ambice: „Očekáváme, že v letošním prvním čtvrtletí získáme dalších 3,8 milionu předplatitelů,“ uvedl šéf firmy Reed Hastings v dopisu investorům. Nárůst počtu klientů by se pak samozřejmě měl projevit i v dalších finančních ukazatelích. „Máme před sebou mnoho let růstu, nejen v počtu předplatitelů,“ dodal Hastings.

K podpoření další expanze také firma představila novou cenovou politiku. Od loňského roku stály základní streamové služby jednoho registrovaného uživatele 11,99 dolaru měsíčně, přičemž v rámci jedné registrace si mohl vytvořit čtyři uživatelské „rodinné“ profily, z čehož dva mohli sledovat služby souběžně. Letošní novinkou je jediný profil za 6,99 dolaru.
„Oťukáváme si možnosti a pružnost trhu a uživatelů,“ uvedl k hledání optimálního nastavení ceny Hastings.

Jak (nejen) na Netflix už nyní

Netflix využívá k omezení dostupnosti svých služeb blokování uživatelů, které rozpoznává podle IP adresy jejich počítače či zařízení, ze kterého se na jeho servery připojují. Při zadání internetové adresy www.netflix.com pak dochází k efektivnímu filtrování – návštěvníkům ze „správných“ zemí se zobrazí klasické rozhraní služby, návštěvníkům z „nepokrytých“ zemí, mezi kterými je i Česko, pouhá omluva a oznámení o nedostupnosti služeb.

Nedočkavci však nemusí věšet hlavu: již dlouhou dobu lze toto IP blokování obcházet. Nejsnazší možnost představuje oficiální rozšíření Hola Better Internet pro internetové prohlížeče Chrome a Firefox. Plug-in po stažení do prohlížeče pokaždé při návštěvě takto blokovaných webových stránek vytvoří virtuální IP, přes kterou následně dojde k zobrazení blokovaného obsahu. „Netflix lze takto sledovat od jeho prvopočátků,“ potvrdil E15.cz internetový odborník, který si však nepřál být jmenován. Nevýhodou Hola Better Internet je reklama a malá transparentnost fungování služby, potenciálně může dojít k odposlouchávání komunikace a dat.

„Další variantou je nákup zahraničních VPN (respektive DNS) služeb jako například UnblockUS či Strong VPN, prostřednictvím kterých se pak uživatel k blokovaným službám může volně připojit,“ uvedl další IT expert. Hlavní výhodou tohoto postupu je, že tyto služby je možné použít i na dalších zařízeních jako jsou Playstation, Xbox nebo Apple TV, která videa přehrávají přímo do TV.

Podstatné je pro výše zmíněné postupy také to, že dojde k odemknutí nejen blokování webu Netflix.com, ale i ostatních služeb a webů (například Hulu, BBC a blokovaná videa na Youtube). K realizaci platby za zmíněné služby je pak potřeba vlastnit běžný platební profil na službě PayPal, protože české platební karty nejsou akceptovány.

Použití výše zmíněných „fint“ navíc patrně není nelegální. „Záleží na tom, jak taková služba přesně funguje. Spíše nikoliv, ale za určitých podmínek to nelze vyloučit,“ uvedl na dotaz serveru E15.cz partner advokátní kanceláře Baker & McKenzie Jiří Čermák.

Vývoj ceny akcií společnosti Netflix za uplynulý rok

Vývoj ceny akcií společnosti Netflix (23.1. 2013Vývoj ceny akcií společnosti Netflix (23.1. 2013|Yahoo Finance