Nevidět? Málokdo si to umí představit

Sto třicet boleslavských studentů minulý týden na chvíli ztratilo zrak.

Ruka nahmatá hrnek s kávou. Do druhé podají mléko. Jak ho nalít do šálku, aniž by člověk strkal prst do nádobky? Hladinu ve svém hrnku osahat lze. Jen se nespálit. Hotovo. Jenže káva chutná stále stejně. Ruka zkusí příměs nalít prudčeji. Ano, výsledek už je lahodnější. Zředěné kafe se ale lepí všude po stole. Má ho dotyčný i na oblečení? Možná.

Smích místo rady

Na chvíli je zajímavé zkusit se obejít bez očí. Po pár minutách ale člověk v duchu prosí, ať už to skončí. Běžné úkony trvají minuty, výsledek je nejistý. Ti okolo jsou navíc snažením „nevidomého“ pobavení.
Zvláštní pocit bezmoci a závislosti na druhých minulý týden zažili někteří studenti boleslavských škol. Akci pro ně připravilo TyfloCentrum, které pomáhá zrakově postiženým. „Je to pro ně skvělá příležitost. Uvědomí si, co vlastně mají, když vidí,“ řekla učitelka z obchodní akademie Petra Smitková, která si se svými žáky vyzkoušela se zakrytýma očima projít neznámou trať s překážkami.

Prší či šachy se slepcem

Čekaly je také hry upravené pro zrakově postižené. Třeba šachy. „Bylo hodně těžké si neustále představovat, jak pole vypadá po soupeřově tahu,“ mínil Michal Náhlovský z 1. B obchodní akademie.
„Chceme ukázat, s čím se nevidomí potýkají. Pak budou účastníci vědět, jak s nimi komunikovat a nabídnou jim pomoc. Také se tím snažíme odstranit předsudky o zrakově postižených,“ shrnula cíle akce, pořádané ve spolupráci s domem dětí a mládeže, vedoucí boleslavského TyfloCentra Gabriela Vavřinová.
Současně hledá mezi studenty dobrovolníky, kteří by chtěli jakkoli pomoci. Slepí mají řadu pomůcek. Hmatové hodinky či přístroj, který rozpozná barvu oblečení. Třeba výlet si ale bez doprovodu vidoucího člověka užijí jen stěží.

TyfloCentrum Mladá Boleslav

od roku 2006 pomáhá zrakově postiženým v Boleslavi, má tři zaměstnance a asi třicet dobrovolníků
vítaní jsou další, i třeba jen ti, kteří by přepisovali materiály do počítače
sídlí ve druhém patře ve stejném domě jako Kulturní středisko Svět, tel. 774 065 330, mladaboleslav@tyflocentrum.cz