Nezaměstnanost v Libereckém kraji v červenci vzrostla

Nezaměstnanost v Libereckém kraji vzrostla v červenci o další dvě desetiny procentního bodu na 10,6 procenta.

Celostátní průměr se zvýšil ještě výrazněji z červnových osmi procent na 8,4 procenta. Nezaměstnanost v Libereckém kraji dál láme všechny rekordy, bez práce už bylo na konci července 24 216 lidí, což bylo o 758 více než v červnu. Řekl to krajský analytik Úřadu práce v Liberci Ladislav Dvořák. Před rokem bylo uchazečů o deset tisíc šest set méně a míra nezaměstnanosti byla na úrovni šesti procent.
V mezikrajském srovnání stále patří nezaměstnanost v Libereckém kraji k nejvyšším. Horší byla na konci července situace jen v krajích Olomouckém, Moravskoslezském a Ústeckém. „Červencový vývoj odpovídal očekáváním a ani v dalších měsících nepředpokládáme obrat k lepšímu,“ poznamenal Dvořák. Další firmy propouštějí: na konci července oznámila propuštění téměř stovky zaměstnanců českolipská společnost Protool (dříve Narex). Výrobce elektrického ručního nářadí se od začátku roku potýká s úbytkem zakázek a propouští kolem 17 procent svých zaměstnanců.
Nepříznivý byl v červenci i vývoj v oblasti pracovních příležitostí. „Volných míst ubylo,“ řekl Dvořák. Ještě v červnu si mohli nezaměstnaní vybírat z 1422 volných míst, o měsíc později jich bylo k dispozici jen 1394. Na každé volné místo připadalo 17,7 uchazeče. Nejhorší přitom byla situace na Jablonecku, kde je jedno volné místo pro více než 39 nezaměstnaných. Naopak největší výběr měli uchazeči na Českolipsku, kde na jedno místo připadalo 13,6 nezaměstnaných.
Nejvyšší nezaměstnanost zůstala i v červenci na Českolipsku, které je nejvýrazněji postiženo krizí sklářské výroby i dodavatelů autosoučástí. Nezaměstnanost tam v červenci vzrostla o desetinu procentního bodu na 13,3 procenta. Bez práce bylo 7197 lidí, o 81 více než v červnu. Krize ve sklářství je hlavním důvodem výrazného růstu nezaměstnanosti také na Jablonecku. Tam se nezaměstnanost zvýšila z červnových deseti procent na 10,7 procenta na konci července. Bez práce tam bylo 4638 lidí, což bylo o 240 více než v červnu. Důvodem růstu nezaměstnanosti je především propouštění ve sklářské a bižuterní společnosti Jablonex Group.
O dvě desetiny procentního bodu na 9,5 procenta vzrostla v červenci nezaměstnanost na Liberecku. Úřady práce evidovaly v regionu 8809 uchazečů o práci, když v červnu jich bylo o 333 méně. Na červnové úrovni zůstala nezaměstnanost jen na Semilsku, kde činila 9,3 procenta a to navzdory tomu, že i tam uchazečů přibylo. Úřady práce jich na konci měsíce evidovaly 3572, tedy o 104 více než v červnu.