Nick Cave v dokumentu znovu prožívá 20 tisíc dní na Zemi

Nick Cave: 20 000 dní na Zemi

Nick Cave: 20 000 dní na Zemi Zdroj: acfk

Modelový den jedné enigmatické rockové hvězdy můžete prožít v novém dokumentu Nick Cave: 20 000 dní na Zemi, který po festivalových předpremiérách dorazil do českých kin.

Australský zpěvák nepatří zrovna k celebritám, které by se často a rády svěřovaly. K filmu má ale blízko, a to nejen jako hudebník, ale i jako scenárista. Na jeho kontě je silné westernové drama Proposition a slabá prohibiční krimi Země bez zákona. A tak i jeho dokument je předem připravený a odhaluje jen to, co Cave chce, záměrně míchá realitu s fikcí a vypadá zároveň jako terapeutický projekt, umělecký portrét i hra s vlastní mytologií.

Právě za nezvyklou práci s žánrem a expanzi za jeho hranice film získal cenu za režii a střih na letošním festivalu Sundance. Režijní cena připadla dvojici Iain Forsyth a Jane Pollardová, která se u Cava pohybuje už dlouho a natočila několik jeho videoklipů. Podobně oddaní příznivci lídra Bad Seeds si film užijí nejvíc.

Cave je jeho protagonistou i vypravěčem a fanouškům asi nebude připadat žádná jeho věta a obecný názor na Boha, stárnutí nebo anglické počasí nadbytečná. Navíc takoví diváci už o svém idolu hodně vědí a tento dokument ocení, protože má víc než pouze informační hodnotu. Místo biografických faktů se v něm odráží zpěvákova osobnost, konečná interpretace jejího otisku zůstává na publiku, podobně jako je tomu s interpretacemi jeho písní. Klidné pomalé pohyby kamery přispívají k tomu, aby film vypadal jako kolážový obraz jedné zajímavé persony, byť nabízí především schůzky, skládání či koncert a reálné (i imaginární) rozhovory.

Cave je velmi charizmatický společník. A to i v okamžicích, kdy jeho vzpomínky na dětství, minulé koncerty či seznámení s manželkou nejsou víc než osobními útržky a zábavnými historkami. Do minulosti se vrací i nejzjevnější upozornění na netradiční povahu tohoto snímku v podobě snových rozhovorů v autě s přáteli v čele s Kylie Minogueovou či Blixou Bargeldem, který s Cavem založil kapelu Bad Seeds a dlouhá léta v ní i působil.

Zpěvák ve filmu zmiňuje své dávné přání vytvořit muzeum Nicka Cava, shromažďující všechny jeho memoralibie. Tato pomrkávající baladická meditace o životě umělce může jeho výstavu zahajovat.

Nick Cave: 20 000 dní na Zemi
(dokument, Velká Británie, 96 minut)
Režie: Iain Forsyth a Jane Pollardová
Vystupují: Nick Cave, Kylie Minogueová, Ray Winstone, Blixa Bargeld
Hodnocení: 70 %