Nobelova cena za fyziku jde do USA a do Francie

Medailony letošních laureátů Nobelovy ceny za fyziku

Medailony letošních laureátů Nobelovy ceny za fyziku Zdroj: Profimedia.cz

Letošní Nobelovu cenu za fyziku získali společně Američan David Wineland a Francouz Serge Haroche za přínos v oblasti kvantové fyziky. Královská švédská akademie věd je podle agentury AP ocenila zejména za vývoj převratných experimentálních metod, které umožňují zkoumat kvantové systémy.

„Laureáti Nobelovy ceny otevřeli dveře nové éry experimentů v kvantové fyzice tím, že dokázali možnost přímého pozorování jednotlivých kvantových částic, aniž by tyto částice přitom byly zničeny,“ citovala z prohlášení švédské akademie agentura Reuters.

David Wineland, narozený v roce 1944, působí v americkém Národním ústavu pro standardizaci a technologii (NIST) v coloradském Boulderu. Osmašedesátiletý Serge Haroche, který se narodil v marocké Casablance, je od roku 2001 profesorem na pařížské Collège de France, kde vede katedru kvantové fyziky.

Letošní seriál vyhlašování Nobelových cen byl zahájen v pondělí, když se laureáty ceny za lékařství a fyziologii stali Japonec Šinja Jamanaka a Brit John Gurdon. Pokračovat bude ve středu, ve čtvrtek a v pátek vyhlášením ocenění za chemii, za literaturu a za mír. Jako poslední bude v pondělí 15. října oznámeno jméno nositele Nobelovy ceny za ekonomii.

Nobelovy ceny budou laureátům slavnostně předány 10. prosince, v den výročí Nobelova úmrtí.