Nokia díky Lumii zmírnila ztrátu. Investoři ale nezakrývají zklamání

Šéf Nokie Stephen Elop a model Lumia 610

Šéf Nokie Stephen Elop a model Lumia 610 Zdroj: profimedia.cz

Nokia za čtvrtletí oznámila zmírnění ztráty oproti loňskému roku. Rostl prodej smartphonů Lumia, projevily se i škrty nákladů. Jenže celkový odbyt telefonů finského výrobce se propadl. Investoři reagovali hlavně na tuto informaci a akcie firmy se vydaly dolů.

Prodej smartphonů Lumia se proti předešlému čtvrtletí zvýšil o 27 procent na 5,6 milionu, což se shodovalo s očekáváním. Jenže Nokia ztratila v oblasti, kde přes rostoucí konkurenci zůstávala silná – v prodejích levnějších telefonů bez vlastního operačního systému. Celkový odbyt telefonů Nokia se propadl o 30 procent na 55,8 milionu.

„Pokles odbytu levnějších telefonů, kde spadly objemy i průměrné ceny, byl větší, než se čekalo. Je to trochu alarmující ve chvíli, kdy to je v současnosti klíčový byznys Nokie,“ poznamenal k tomu pro Reuters analytik Swedbank Hakan Wranne.

Projevila se snížená poptávka po telefonech všech značek po celém světě. V Číně se propadla o 60 procent. Tržby samotné Nokie klesly stejně jako v předešlém čtvrtletí o 20 procent, na 5,85 miliardy eur z úrovně 7,35 miliardy eur v prvním čtvrtletí 2012. Analytici očekávali meziroční pokles tržeb jen o necelých 12 procent na zhruba 6,5 miliardy eur. I proto akcie společnosti reagovaly na oznámení výsledků poklesem.

Vývoj akcií Nokie za poslední rok

Vývoj akcií Nokie za poslední rokVývoj akcií Nokie za poslední rok | finanzen.net

Tržby divize mobilních přístrojů a služeb klesly o 32 procent na 2,9 miliardy eur. Nečekaný pětiprocentní pokles výnosů zaznamenala i divize síťových zařízení Nokia Siemens Networks.

Šéf firmy Stephen Elop to ale nevidí tak černě. Podle něj se firma svými provozními výsledky drží nad vodou a má čas přinést na trh potřebné inovace. Elop ale při nástupu do čela firmy sliboval obrat do dvou let. „To znamená, že na to má už pouze jedno čtvrtletí,“ podotkl pro Reuters Mikko Ervasti z finské investiční skupiny Evli.

Nokia v poslední době rozšířila prodej chytrých telefonů Lumia s operačním systémem Windows na nové trhy, jako je Čína. I tak ji ale nadále válcují konkurenti v čele se společnostmi Samsung a Apple.

Nokia byla 14 let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale nedávno sesadil jihokorejský konkurent Samsung. Firma poprvé po více než 20 letech nevyplatí z loňského hospodaření žádnou dividendu. Generální ředitel Elop již ve snaze zlepšit hospodaření Nokie propustil více než 20 tisíc zaměstnanců.

Jan Sedlák: Nokii překáží v úspěchu těžkopádnost