Nokia odhalila závadu softwaru u chytrého telefonu Lumia 900

Nokia Lumia 900

Nokia Lumia 900 Zdroj: Zive.cz

Finský výrobce mobilních telefonů Nokia objevil softwarovou závadu u nového modelu chytrého telefonu Lumia 900, který používá operační systém Windows Phone od firmy Microsoft. Závada může způsobit, že telefon ztratí datové připojení. Odstraněna by měla být na počátku příštího týdne. Zpráva může být podle analytiků ranou pro Nokii, která vkládá v nový telefon velké naděje, zvláště ve Spojených státech.

Nokia ztrácí pozici na trhu chytrých telefonů kvůli silné konkurenci amerických firem Apple a Google. Přispívá k tomu i její slabý výkon ve Spojených státech. Přístroje Lumia jsou vůbec první telefony s operačním systémem od Microsoftu.

Lumia 900 se začala v USA prodávat 8. dubna prostřednictvím operátora AT&T. Uvedení na celosvětové trhy Nokia plánuje v tomto čtvrtletí. Model získal několik ocenění na lednovém veletrhu spotřební elektroniky v Las Vegas.

Nokia v prohlášení zdůraznila, že problém je spojený se softwarem přístroje, ne hardwarem, sítí nebo operačním systémem Windows Phone. Aktualizace softwaru, která problém vyřeší, má být k dispozici někdy kolem 16. dubna.

Nokia nabídla všem uživatelům, kteří si telefon již koupili nebo koupí do 21. dubna, kredit 100 USD (1900 Kč) na služby AT&T. Operátor nabízí telefon s dvouletým kontraktem za 99,99 USD, napsala agentura Reuters.

Nokia v roce 1996 založila trh chytrých telefonů, nyní však na něm má velké problémy a silně zaostává za konkurencí. O pozici jedničky na trhu ji připravila firma Apple, ohrožuje ji však i levnější konkurence přístrojů s operačním systémem Android od Googlu.