Nokia popřela spekulace. K výrobě mobilů se nevrátí

Nokia

Nokia Zdroj: nokia.com

Finská společnost Nokia popřela zprávy čínských médií, podle kterých se plánuje vrátit k výrobě mobilních telefonů. Nokia v loňském roce dokončila prodeje divize mobilních telefonů americké softwarové firmě Microsoft.

„Nokia zaznamenala zprávy, které tvrdí, že firma sdělila záměr vyrábět spotřební mobilní telefony z centra pro výzkum a vývoj v Číně. Tyto zprávy jsou nepravdivé,“ uvedla finská společnost. „Nokia opakuje, že v současnosti nemá žádné plány na výrobu či prodej spotřebních mobilních telefonů,“ dodala.

Firma ale už dříve uvedla, že se zajímá o návrat do sektoru mobilních telefonů formou poskytování licencí na svou značku jiným výrobcům. Loni se na trhu objevil počítačový tablet Nokia N1, který v rámci licenční dohody vyrábí a prodává tchajwanská společnost Foxconn.

Po tabletu Nokia N1 by podle zdrojů agentury Reuters měla časem následovat i další zařízení. Nokia se nicméně v rámci dohody o prodeji divize firmě Microsoft zavázala, že se do sektoru mobilních telefonů vrátí nejdříve v příštím roce.

Microsoft zaplatil za převzetí divize mobilních telefonů 5,44 miliardy eur (zhruba 150 miliard korun). Nokia byla od devadesátých let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale předloni sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics.

Jan Sedlák: Evropa má v IT co říci. Ale čas běží