Nokia překvapila. Ve čtvrtletí vydělala více, než se čekalo

Tablet Nokia N1, který má značku vrátit uživatelům

Tablet Nokia N1, který má značku vrátit uživatelům Zdroj: Nokia

Finská společnost Nokia po loňském odprodeji své divize mobilních telefonů americkému Microsoftu zaznamenala hospodářsky úspěšný rok. Ve čtvrtém čtvrtletí dosáhla základního provozního zisku 470 milionů eur (13 miliard korun) a tržby se zvýšily o 14 procent, což je podle agentury Reuters více, než ekonomové očekávali.

„Zatímco rok 2014 byl rokem předělávání, rok 2015 vnímáme jako rok uskutečňování (plánů),“ prohlásilo vedení Nokie v reakci na výsledky. Firma také ohlásila, že se chce zaměřit i na investice.

Výsledky Nokie předčily očekávání, neboť analytici odhadovali čtvrtletní zisk na 415 milionů eur, konečný výsledek je ale o 55 milionů vyšší. V předchozím čtvrtletí činil zisk 397 milionů eur. Lepším tržbám a ziskům pomohly prodeje v Severní Americe.

Nokia rovněž oznámila, že chystá vyplácení ročních dividend ve výši 0,14 eura na akcii, ekonomové však čekali 0,16 eura.

Trojka na trhu síťových zařízení

Nokia je na trhu síťových zařízení světovou trojkou po švédském Ericssonu a čínské Huawei Technologies. Loni v dubnu firma dokončila odprodej divize mobilních telefonů společnosti Microsoft za 5,44 miliardy eur (přes 150 miliard korun).

Nokia byla od devadesátých let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji však sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. Také zaspala nástup konkurentů Apple a Samsung na trhu s chytrými telefony.