Nokia překvapivě uvedla nový tablet, vrací se k Androidu

Tablet Nokia N1

Tablet Nokia N1 Zdroj: Nokia

Značka Nokia zřejmě jen tak nezmizí. Část finské společnosti, která zbyla po odkoupení mobilní divize americkým technologickým obrem, totiž oficiálně představila nový tablet s názvem N1. Přístroj s úhlopříčkou 7,9 palce (20 centimetrů) bude využívat nejnovější operační systém Android 5.0 Lollipop společnosti Google.

Přístroj se v prvním čtvrtletí příštího roku začne prodávat v Číně, poté vstoupí také na další trhy. Jeho cena by se měla pohybovat kolem 250 dolarů (zhruba 5500 korun), píše agentura AP. Výrobu, distribuci a prodej tabletu N1 bude mít na starosti tchajwanská firma Foxconn.

Výbavou se chce novinka zařadit mezi lepší tablety na trhu. Nokia N1 slibuje výkon 2,3 GHz a 2 GB RAM. Díky akumulátoru o kapacitě 5300 mAh lze očekávat nadprůměrnou výdrž baterie. K dispozici bude také fotoaparát s rozlišením osm megapixelů.

Šéf Suri: Chceme Nokii vrátit spotřebitelům

„Říkali, že Nokia je mrtvá. Já říkám, že se nemohli víc mýlit,“ prohlásil podle serveru TechCrunch produktový šéf divize Nokia Technologies Sebastian Nyström. „S radostí vracíme značku Nokia zpátky do rukou spotřebitelů,“ uvedl rovněž.

Podle generálního ředitele Nokia Rajeeva Suriho firma aktuálně hledá způsoby, jak přivést svou značku zpět na spotřebitelský trh.

Značka přišla loni o mobily

Microsoft v dubnu dokončil převzetí divize pro výroby mobilů od společnosti Nokia za 5,44 miliardy eur (přes 150 miliard korun). V říjnu pak oznámil, že se rozhodl přestat používat značku Nokia v názvech chytrých telefonů řady Lumia.

Nokia byla od devadesátých let největším výrobcem mobilních telefonů na světě. Z první příčky ji však předloni sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. Finské společnosti se příliš nedařilo na trhu s chytrými telefony, kde zaspala nástup konkurentů Apple a Samsung.