Nokia se vrátí k mobilům, začne dávat licence na jejich výrobu

Nokia

Nokia Zdroj: nokia.com

Finská Nokia hodlá navrhovat mobilní telefony a poskytovat licence na jejich výrobu poté, co jí příští rok vyprší smluvní zákaz působit v oboru. Prohlásil to šéf podniku Rajeev Suri. Firma již dříve upozornila, že se zajímá o návrat do sektoru mobilních telefonů formou poskytování licencí na svou značku jiným výrobcům. Zdůraznila však, že sama telefony vyrábět nebude.

Nokia v loňském roce dokončila prodej své divize mobilních telefonů do rukou americké softwarové společnosti Microsoft. V rámci dohody o prodeji divize se finská firma zavázala, že se do sektoru mobilních telefonů vrátí nejdříve v příštím roce.

„Budeme hledat vhodné partnery,“ řekl Suri listu Manager Magazin. „Microsoft vyrábí mobilní telefony. My je budeme navrhovat a nabízet značku pro licenční výrobu,“ dodal. Již loni se na trhu objevil počítačový tablet Nokia N1, který v rámci licenční dohody vyrábí a prodává tchajwanská společnost Foxconn, upozornila agentura Reuters.

Tablet Nokia N1Tablet Nokia N1 | NokiaTablet Nokia N1

Microsoft zaplatil za převzetí divize mobilních telefonů 5,44 miliardy eur (zhruba 150 miliard Kč). Nokia byla od devadesátých let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale předloni sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics.