Nokia se vrhne na tablety, první představí v říjnu

Microsoft se bude moci dostat do více výloh a k více partnerům.

Microsoft se bude moci dostat do více výloh a k více partnerům. Zdroj: Jan Sedlak

Nokia hodlá v říjnu představit svůj první počítačový tablet a dalších pět mobilních zařízení. Pro finskou společnost by to byla první větší událost od chvíle, kdy oznámila dohodu o prodeji své divize mobilních telefonů americkému softwarovému obru Microsoft.

Podle deníku Wall Street Journal chce Nokia nová zařízení představit v Abú Dhabí. Mezi novými přístroji má být několik chytrých přístrojů Lumia, které využívají platformu Windows od Microsoftu, ale také levnější zařízení na základě vlastní platformy S40, sdělily zdroje. Kromě nich Nokia údajně představí svůj první tablet. Využívat má software Windows 8 od Microsoftu.

Nokia potvrdila, že 22. října chystá akci, která souvisí s jejími výrobky. Podrobnosti ani další plány ale její mluvčí podle webu nesdělil.

Nokia se několik let snažila držet krok s konkurenčními výrobci chytrých telefonů a dalších mobilních zařízení Samsung Electronics a Apple. Operační systém Windows pro chytré mobily, který Nokia používá pro modely Lumia, ale konkurenční iOS od Applu a Android od Googlu nedokázal vážně ohrozit.

Microsoft si převzetím jádra Nokie dramaticky vylepší pozici na trhu, který je nyní pro technologické společnosti zásadní. Mobilní zařízení totiž vytlačují z trhu klasické osobní počítače, na které Microsoft dříve spoléhal. Obě firmy by měly prodej dokončit v prvním čtvrtletí příštího roku. Chytré telefony, které pak Nokia vyrobí, nebudou moci nést její název. U nových mobilů Lumia, které firma představí v Abú Zabí, tomu tak podle jednoho ze zdrojů ale ještě nebude.