Nokia snížila ztrátu, prodeje ale skončily za očekáváním

Nokia Lumia 1020 - mobil, který má zachránit finskou značku.

Nokia Lumia 1020 - mobil, který má zachránit finskou značku.

Finský výrobce mobilních telefonů Nokia prodal ve druhém čtvrtletí méně telefonů, než se čekalo. Proti prvnímu kvartálu sice prodej stoupl, celkové tržby ale stále prudce klesají.

Někdejší jednička světového trhu s mobily prodala od dubna do června 7,4 milionu chytrých telefonů Lumia, což je oproti prvnímu čtvrtletí nárůst o 32 procent. Jak ale uvádí agentura Reuters, analytici očekávali nejméně 8,1 milionu kusů. Kromě toho Nokia prodala 53,7 milionu kusů běžných mobilních telefonů, což ale bylo 2,5 milionu pod odhadem.

Čistá ztráta Nokia klesla za čtvrtletí na 227 milionů eur (5,9 miliardy korun). Ve stejné době loni Nokia evidovala ztrátu 1,4 miliardy. Tržby se propadly o 24 procent na 5,7 miliardy eur.

Finský výrobce věří, že to budou právě smartphony Lumia, které zvrátí nepříznivý vývoj. Před časem Nokia představila typ Lumia 1020, jehož předností je zabudovaný 41-megapixelový fotoaparát. Jak se vyjádřil šéf Nokie Stephen Elop, cílem finské značky je odlišit se od konkurenčních firem Apple a Samsung a ukázat zákazníkům třetí cestu. Analytici však pochybují, že Lumia 1020 firmu zachrání.

Vývoj akcií Nokia za posledních pět letVývoj akcií Nokia za posledních pět let.Vývoj akcií Nokia za posledních pět let.