Norové doma kralovali

Čtyřnásobný mistr světa Petter Northug dojíždí druhý
do cíle závodu na 15 kilometrů. Žádná jiná zlatá medaile domácím neunikla

Čtyřnásobný mistr světa Petter Northug dojíždí druhý do cíle závodu na 15 kilometrů. Žádná jiná zlatá medaile domácím neunikla Zdroj: profimedia.cz

Sezona lyžařských světových pohárů se rozjíždí. Po alpských lyžařích zahájili o víkendu nový ročník běžci na lyžích, příští týden se k nim přidají skokani a sdruženáři.

První závod běžců na lyžích v norském Sjusjönu se ještě obešel bez Lukáše Bauera, který kvůli nemoci do Norska neodjel. Úvodní závody letošní sezony se staly kořistí Seveřanů. Švéd Johan Olsson si překvapivě dojel pro zlato v závodu na 15 km volnou technikou. O půl minuty pokořil loni téměř neporazitelného Nora Pettera Northuga. Ženský závod na 10 km překvapení nepřinesl, zlato získala na domácí půdě favoritka Marit Björgenová. Ta pomohla Norkám i k trumfu ve včerejší štafetě, nadvládu domácích závodnic podtrhla stříbrnou medailí druhá norská štafeta. Třetí místo obsadily Finky. Podobně dopadla i mužská štafeta, první dvě místa obsadila norská družstva, bronz brali Švédové.

Tento týden ve finském Kuusamu by už Lukáš Bauer chybět neměl. Hlavním cílem českého závodníka v této sezoně je opět úspěch na prestižním seriálu Tour de Ski, jejž dokázal už dvakrát vyhrát.

Mezinárodní lyžařská federace pro letošní sezonu nezměnila výši odměn. V každém individuálním závodě si tak desítka nejlepších rozdělí 40 tisíc švýcarských franků (830 tisíc korun). Štafetové běhy jsou odměněny částkou 30 tisíc švýcarských franků, které se rozdělí mezi šest nejlepších týmů.

Vítěz individuálního závodu si odnese 15 tisíc franků (311 tisíc korun) a 100 bodů, druhý 10 tisíc a 80 bodů a třetí pět tisíc a 60 bodů. Desátý v pořadí získá 250 franků a 26 bodů. Body získá prvních 30 závodníků v cíli.

Jiné finanční odměny se budou rozdělovat v Tour de Ski. Vítěz etapy sice dostane „jen“ pět tisíc franků, ale celkový vítěz si k etapovým odměnám přibalí 150 tisíc franků.

Lukáš Bauer v předchozích sezonách patřil mezi světovou špičku. Po loňské sezoně se však rozloučil se svým dlouholetým trenérem Miroslavem Petráskem a připravuje se s německým týmem. „Myslím, že připravený jsem dobře,“ prohlásil Bauer.