Nová bunda pro cyklisty signalizuje brždění i změnu směru

Cyklista, ilustrační foto

Cyklista, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Cyklistickou bundu, která při jízdě na kole signalizuje změnu směru nebo brzdění, vyvinuli na liberecké Technické univerzitě ve spolupráci s několika českými firmami. Takzvaný inteligentní oděv by měl lépe ochránit cyklistu před srážkou s autem. Novinářům to dnes řekl vedoucí katedry oděvnictví Antonín Havelka. Jde podle něj o světový unikát. Systém mohou využít i motorkáři nebo inline bruslaři. Prodej by měl začít příští rok na jaře.

„Ročně umírá 70 cyklistů, když se nám to podaří o něco snížit, budeme spokojeni,“ uvedl Havelka.

Vývoj inteligentní textilie trval asi rok. Navenek jde o běžnou reflexní cyklistickou bundu, která se liší jen blikajícími diodami. „Umožňují běžnou údržbu a praní, jaké tyto bundy snesou,“ uvedl Milan Baxa z firmy Applycon, která se na vývoji podílela.

Kromě diod jsou součástí systému i dva dobíjecí moduly, jeden je na kole a druhý má cyklista v kapse bundy. Při brzdění se rozsvítí diody automaticky, ke změně směru stačí zmáčknout tlačítko na modulu umístěném na kole.

Speciální cyklistickou bundu poprvé veřejnosti představí na podzim. „S prodejem chceme začít na jaře příštího roku,“ uvedl jednatel firmy Kalas Sportswear Josef Filip. I největší český výrobce sportovního, převážně cyklistického oblečení se na vývoji inteligentní oděvu podílel.