Nová pražská tramvaj nejede. Má zpoždění

Elegantní trojbarevná tramvaj přijela do Prahy už před dvěma lety. Cestující ji však budou ještě pár měsíců sledovat jen zvenku.

Na účet dopravního podniku přibudou dvě a půl miliardy, které si pražští politici půjčí od Evropské investiční banky. Do konce roku za ně pořídí například dalších pětadvacet moderních tramvají ForCity z plzeňské Škodovky.

Jenže ani dvě soupravy, které dopravní podnik testuje téměř dva roky, zatím Pražany nevozí. Zkušební provoz s cestujícími se navíc o další dva měsíce zpozdí. Namísto původně předpokládaného konce června vyjedou soupravy s lidmi zřejmě až po letních prázdninách.

„Tramvaj stále testujeme bez cestujících. Musíme odstranit všechny případné problémy,“ říká Ilona Vysoudilová z dopravního podniku. V tuto chvíli má souprava najetých 3600 z pěti tisíc testovacích kilometrů. V ideálním případě může začít vozit lidi v srpnu.

Technika se vzbouřila

Dopravce původně dokonce plánoval vypustit první plně bezbariérové tramvaje do běžného provozu v Praze už v loňském roce. Proti ale byla technika.

„Tramvaj měla potíže s motorem a také s nadměrným hlukem,“ vysvětluje Jolana Číhová ze Škody Transportation. Poruchy se objevily i u hlásičů pro nevidomé a dveří u řidiče.

Aby se soupravy mohly zapojit do běžného provozu, musí nejprve najet pět tisíc kilometrů bez cestujících a pak ještě patnáct tisíc s nimi. „Pokud však dojde k nějaké vážnější závadě, musí začít opět od nuly,“ vysvětluje Jiří Hanuš z Drážního úřadu, který na zkoušení tramvají dohlíží.

Do roku 2017 by mělo do Prahy dorazit dvě stě padesát souprav. Tramvaj ForCity nyní testuje i lotyšská Riga.