Novák? To je ten mrtvý zpěvák

Kdo vyrobil největší mechanický betlém, Hradečané v testu věděli. Jak se však jmenuje sloup na náměstí Míru, si vzpomněla jen třetina.

Městský znak? Počkejte, v modrém poli je kozoroh. Ne, jsou tam dva lvi s orlí hlavou!
Sedmička vyzkoušela obyvatele Jindřichova Hradce, jak znají své město. Stovce z nich položila sedm otázek z historie, sportu i umění. Někteří odpovídali ochotně, jiní jen pod slibem, že je průzkum anonymní.
Hned první otázka dala lidem zabrat. Jak se jmenuje sloup na náměstí Míru, dokázalo správně zodpovědět jednatřicet lidí ze sta. Redakce uznala název Nanebevzetí Panny Marie i Nejsvětější trojice. „Užívají se obě označení. Upřednostnil bych Nanebevzetí Panny Marie. Hlavně kvůli mariánskému kultu,“ řekl historik Muzea Jindřichohradecka František Fürbach.

Veslaře Chalupu znali

Hradečtí se zapotili i u druhé otázky. Při vzpomínání na to, jak vypadá městský znak, pracovala jejich fantazie naplno. V držení zlaté růže v modrém poli se vystřídal kozoroh, kůň, lev s orlí hlavou, ale i tygr. Lidí, kteří dokázali pojmenovat alespoň tři věci v erbu, bylo nakonec jen čtyřiačtyřicet.
„No přece Venca Chalupa,“ zaznělo téměř osmdesátkrát při odpovědi na otázku, který místní sportovec byl na olympiádě. Jmen se ale nakonec sešlo víc. Například starosta Karel Matoušek neváhal a vyjmenoval celou řádku sportovců. „Strejček, Chalupa, Vosolsobě, Kotalík a další,“ uvedl.
Zajímavé odpovědi redaktoři dostali, když zjišťovali, kdo byl Vítězslav Novák. „To je přece ten zpěvák, co se zabil,“ nezaváhal zhruba třicetiletý muž. Na hudebního skladatele si vzpomnělo sedmdesát lidí.
Nad pátou otázkou zaváhali tři dotazovaní. Ostatní bleskově odpověděli, že největší mechanický betlém na světě vzešel z dílny Tomáše Krýzy.
Na Husovu sochu v sadech si vzpomnělo devětaosmdesát procent lidí. Ostatní by tam hledali Komenského, často ani netušili, že tam nějaká socha je. Sedm korun by při nastupování do autobusu mělo připraveno šestašedesát lidí ze sta. Ostatní si mysleli, že jízdenka stojí od pěti do třinácti korun.