Nové útoky čínských hackerů: za odvirování musí uživatelé zaplatit

hacker

hacker Zdroj: whitehathacker.info

Čínští hackeři se zaměřují na relativně nový druh útoků na počítače a mobilní telefony. Přístroj zavirují, ale uživateli nabídnou možnost za vyřešení problému zaplatit. Už se objevily spekulace, které tvrdí, že tito hackeři mohou být podporovaní státem.

Na hackerské útoky v posledních měsících upozornily čtyři na sobě nezávislé bezpečnostní firmy, které tvrdí, že jejich původ je v Číně. Na spekulace, že mohou být podporovány určitými státními složkami, už zareagovala čínská vláda, která hodlá obvinění vyšetřit, pokud se objeví hmatatelný důkaz.

Americká počítačová firma Dell už letos prostřednictví své dceřiné společnosti SecureWorks vyšetřovala případy, které postihly dvě nejmenované firmy – jednu dopravní a jednu technologickou. U druhé bylo napadeno 30 procent firemních přístrojů.

„Očividně se jedná o skupinu zručných lidí, kteří mají s podobnými útoky bohaté zkušenosti,“ okomentoval vyšetřování Phil Burdette, který jej měl na starost.

Zmiňovaný druh útoku se označuje pojmem ransomware (ransom – angl. výkupné) a FBI na něj poprvé upozornila v roce 2012. Výrazněji se rozmohl až v posledních letech. Vir se dostane do přístroje například prostřednictvím stažených souborů a zařízení buď úplně uzamkne, nebo zašifruje určitá data. Za odemknutí, případně rozšifrování, pak od uživatele vyžaduje poplatek.