Novozélandský premiér oznámil, že bude referendum o vlajce

Vlajka Nového Zélandu

Vlajka Nového Zélandu Zdroj: Shutterstock

Novozélandský premiér John Key dnes oznámil, že do tří let se v zemi uskuteční referendum o možné změně státní vlajky. Podle ministerského předsedy stávající vlajka, která obsahuje malou vlajku (britského) Spojeného království, reprezentuje období dějin, od nějž se země již oprostila.

„Podle mého názoru… nynější podoba novozélandské vlajky symbolizuje koloniální a postkoloniální éru, která už minula,“ prohlásil premiér v projevu na Victoria University. „Navrhuji, abychom udělali další krok ve vývoji moderního Nového Zélandu a abychom vyjádřili naši nezávislost také prostřednictvím nové vlajky,“ dodal.

Premiérovi by se jako symbol líbila domorodá kapradina, kterou mají na svých vlajkách novozélandské sportovní týmy. „Úspěchy novozélandských sportovců učinily ze stříbrné kapradiny na černém pozadí osobité a jedinečné vyjádření novozélandské identity,“ konstatoval Key s poukazem na stromovou kapradinu Cyathea dealbata, které se kvůli stříbřitému zbarvení spodní části listů anglicky říká silver fern (stříbrná kapradina). Jiní ale namítají, že tato vlajka příliš připomíná pirátský prapor a že Nový Zéland nejsou jen jeho sportovní hrdinové. Podle dalších názorů by jakákoli nová vlajka měla reprezentovat původní maorské obyvatelstvo souostroví.

Vlajka s kapradinou známá jako "Silver fern flag"Vlajka s kapradinou známá jako "Silver fern flag" | Shutterstock

Premiér uvedl, že je přístupný jakýmkoli návrhům, a připustil také, že „velmi pravděpodobným výsledkem celého procesu“ bude zachování stávající vlajky. Připomněl však současně rozhodnutí Kanady z roku 1965 přijmout novou vlajku s javorovým listem, která se stala tak populární, že si již dnes nikdo nedokáže představit návrat k variantě spojující Kanadu s britským Společenstvím.

Zatím není jasné, jak velkou podporu má změna státní vlajky u novozélandské veřejnosti. V jednom z průzkumů veřejného mínění z konce minulého měsíce pouze 28 procent respondentů uvedlo, že by si přálo novou podobu vlajky, zatímco 72 procent vyjádřilo spokojenost se stávající verzí.

Stoupenci změny argumentují mimo jiné tím, že nynější novozélandská vlajka bývá často v zahraničí zaměňována za australskou vlajku, která je jí velmi podobná. Na obou v levém horním rohu figuruje vlajka Spojeného království. Na té novozélandské jsou kromě toho ještě na modrém pozadí čtyři červené hvězdy s bílým okrajem ze souhvězdí Jižního kříže, které zdůrazňují polohu země v jižním Pacifiku.

Proti referendu nic nenamítá opoziční Labouristická strana. „Pokud země chce debatu o vlajce, ať se tak stane. Není to ale primární otázka pro nadcházející volby,“ řekl vůdce labouristů David Cunliffe. Ve volbách, které předseda vlády Key vyhlásil na 20. září, je premiérova Novozélandská národní strana favoritem.

S odporem se však setkává myšlenka na změnu vlajky u představitelů armády. Podle nich by měla být ta současná zachována na počest válečných hrdinů, kteří umírali pod jejími barvami. „Dvaatřicet tisíc Novozélanďanů padlo pod touto vlajkou a tisíce dalších pod ní sloužily na bojištích,“ připomněl Don McIver, předseda sdružení válečných veteránů RSA.