Novozélandský soud vydal Dotcoma do USA. Internetový magnát se odvolá

Kim Schmitz alias Kim Dotcom

Kim Schmitz alias Kim Dotcom Zdroj: ctk/ap

Novozélandský soud rozhodl, že internetový magnát německého původu Kim Dotcom může být vydán do Spojených států. Americká justice ho požaduje kvůli obviněním z porušování autorských práv a dalších zločinů. Dotcomovi právníci se chtějí proti verdiktu odvolat.

Dotcom je v USA obviněn ze spiknutí za účelem porušování autorských práv, z vyděračství a praní špinavých peněz. Soud rozhodl téměř čtyři roky poté, co do Dotcomovy vily v novozélandském Aucklandu vpadla policie, aby dům prohledala a zajistila důkazy.

Spolu s Dotcomem rozhodl soud o vydání dalších tří údajných spolupachatelů, bývalých představitelů jeho impéria Megaupload. Soudce Nevin Dawson ve zdůvodnění uvedl, že „jednoznačná převaha důkazů“ jej přesvědčila, že by americké soudy měly mít možnost nalézt odpovědi na otázky spojené se všemi obviněními.

Obhájci byli s verdiktem velmi nespokojeni a již oznámili, že se odvolají k soudu vyššího stupně. „Dnes spravedlnost nezvítězila,“ uvedl na twitteru jeden z advokátů Ira Rothken.

Nové hranice kontroly internetu

Dotcom trvá na tom, že je legální internetový podnikatel. Americké úřady naopak tvrdí, že jeho nyní už zablokovaný Megaupload propagoval ve velkém měřítku online krádeže. Kriminální činností server podle USA vydělal přes 175 milionů dolarů (4,3 miliardy korun).

Případ může podle expertů nastavit budoucí hranice toho, jaký obsah internetu mohou úřady kontrolovat v rámci ochrany duševního vlastnictví.