Nový Aston Martin Vulcan bude rychlejší než závodní auta

Aston Martin Vulcan

Aston Martin Vulcan

Aston Martin představil nový model Vulcan, se kterým se na běžné silnici nesvezete. Je to výhradně okruhová hračka a bude jich postaveno pouze 24 kusů. Je to něco jako speciální Pagani Zonda R, i pokud jde o výkony a vskutku extrémní design.

Automobilka například tvrdí, že nový Aston Martin Vulcan nabídne lepší poměr výkonu k hmotnosti než závodní vozy kategorie GTE, které soutěží v šampionátu FIA WEC. Na okruhovou hračku se totiž nevztahují soutěžní pravidla o minimální hmotnosti a podobně.

Aston Martin VulcanAston Martin Vulcan

Ani motor není omezen restriktory, takže sedmilitrový dvanáctiválec s přirozeným atmosférickým sáním a výkonem „přes 800 koní“, jak uvádí výrobce, může naplno odhalit svůj potenciál. Síla putuje na zadní kola přes šestistupňovou sekvenční převodovku.

Aston Martin VulcanAston Martin Vulcan

I když vlastně model Vulcan nemusí odpovídat žádným regulím, přeci jen je tu ochranná klec a všechny vymoženosti odpovídající bezpečnostním pravidlům FIA, které najdete v závodním autě.

Aston Martin VulcanAston Martin Vulcan

Aston Martin si uvědomuje, že naučit se s takovým autem jezdit naplno vyžaduje trénink, a proto zákazníkům nabídne možnost zúčastnit se speciálního školení pod dozorem profesionálních závodníků nejen na okruhu, ale i na profesionálních simulátorech, na kterých se učí například piloti formule 1.

Aston Martin VulcanAston Martin Vulcan

Článek vyšel na webu Autorevue.cz