Nový náměstek pro IT míří také na problematické ministerstvo práce

František Koníček

František Koníček Zdroj: Euro Martin Pinkas

Po ministerstvu financí má nového náměstka pro informační a komunikační technologie (ICT) také ministerstvo práce a sociálních věcí. Stal se jím Oleg Blaško, kterého do funkce jmenoval nový úřednický ministr rezortu František Koníček. Nový tandem se chce v budoucnu zaměřit především na sporný projekt sKaret.

Na ministerstvu práce a sociálních věcí se náměstkové pro informatiku mění jako na běžícím páse. Dosavadní zastánce této funkce Petr Krůček odstoupil minulý týden v pátek, mimo jiné i kvůli údajným neshodám a názorovým sporům s novým ministrem. Krůček přitom zastával pozici náměstka pouze od dubna letošního roku, když si ho do funkce vybrala předchozí ministryně Ludmila Müllerová.

Hlavním úkolem nového náměstka Olega Blaška bude zejména „stabilizace a legitimní zajištění informační podpory výplaty všech nepojistných dávek, včetně transparentního financování informačních a komunikačních technologií“. V prvé řadě se ale bude znovu analyzovat a hodnotit.

Rozmotat klubko

František Koníček už dříve uvedl, že si chce znovu posvítit na projekt elektronické výplaty sociálních dávek. Podle jeho slov jsou některé důležité agendy nedomyšlené a nezvládnuté. Koníček hodlá zastavit tendr za 1,4 miliardy korun na informační systém, který měl nahradit dosavadní projekt na provoz výplaty sociálních dávek.

Nový tendr vypsala exministryně Ludmila Müllerová z toho důvodu, že její rezort shledat dosavadní systém spojený s bývalým náměstkem Vladimírem Šiškou za problematický. Část původního systému provozovala firma OKsystem a větší díl pak nově vybraná Fujitsu Technology Solutions, kterou dřívější ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek vybral bez výběrového řízení.

V současné době tedy není jasné, jak se propletenec technologií a provozovatelů informačního systému rozplete a zda bude fungovat. Koníček prozatím žádnou koncepci či analýzu nepředložil. Pouze naznačil, že hodlá propouštět další lidi, kteří „zklamali a systém nezvládli“. Koníček zároveň nechce tendr spouštět v době, kdy je celý projekt předmětem šetření antimonopolního úřadu.

Nový náměstek pro informatiku dříve působil ve vedoucích pozicích v rámci IT například ve Správě železničních a dopravních cest či České správě sociálního zabezpečení. Dříve pracoval také pro společnosti jako SAS či Siemens.