Nový systém zadávání veřejných zakázek může přinést zmatek

Od července přestane fungovat stávající systém veřejných zakázek a většina orgánů státní správy je bude nucena zadávat na nových e-tržištích, která jsou již plně funkční. Přechod na nový systém však může ve zlomovém období na přelomu června a července vyvolat mezi institucemi zmatek. Úřady a další orgány státní správy totiž s přechodem na používání e-tržišť čekají až na poslední chvíli, uvádí ředitel Gemin.cz David Horký.

„Dobrovolné registrace od května zatím využilo jen několik desítek zadavatelů z celkového počtu 540 státních institucí,“ upozorňuje Horký. Důležitou změnou v případě elektronických tržišť nové generace je rozšířený seznam standardizovaných komodit, pro jejichž pořízení je nutné využít e-tržiště. To přivádí do systému i nové uživatele, kteří dosud nemají s elektronickým zadáváním zakázek žádné zkušenosti. Až dosud totiž byly prostřednictvím e-tržišť vypisovány především veřejné zakázky na dodání vybavení z oblasti informačních a komunikačních technologií.

Mezi standardizované komodity bude nově patřit například vybavení kanceláře či úklidové služby. S novými e-tržišti se tak musí seznámit i nové úseky orgánů státní správy. Zahrnutí nových komodit pak představuje zajímavou příležitost pro dodavatele, kteří tyto nové produkty a služby nabízejí. V rámci příprav by zadavatelé i dodavatelé měli provést registraci do e-tržiště a zřídit si elektronický podpis. Toto se ukazuje jako jedno z největších úskalí registrace do nového systému. Potvrzují to i pracovníci centra technické podpory e-tržiště Gemin.cz, které je jedním ze dvou dosud fungujících systémů tohoto druhu na českém trhu.

Bez elektronického podpisu však není možné e-tržiště využívat. Akceptovány jsou navíc jen certifikáty vydané třemi tuzemskými akreditovanými poskytovateli. Pokud tedy zadavatel či dodavatel vlastní pouze zahraniční certifikát pro elektronický podpis, bude si muset zřídit i certifikát od jednoho z českých poskytovatelů. „Nápor na české certifikační autority tak bude v přelomovém období pravděpodobně značný. Z toho důvodu není dobré vyčkávat s přihlášením do systému až na začátek července letošního roku,“ varuje Horký. „Pro období povinného přestupu na nový systém školíme pro tržiště Gemin.cz nové personální posily. Ti doplní tým současných zaměstnanců technické podpory a lektorů, kteří zájemcům představují správné zacházení s e-tržištěm. Přesto je pro zadavatele i dodavatele nepochybně výhodnější, pokud se s novým systémem seznámí už nyní a dobrovolně se zaregistrují na e-tržišti s předstihem,“ dodává.

Gemin.cz je prvním fungujícím elektronickým tržištěm nové generace v Česku, které získalo akceptaci od Ministerstva pro místní rozvoj ČR. Tato webová aplikace je určena pro zadávání rychlých a operativních nákupů veřejných zadavatelů. Zakázky do e-tržiště zadávají veřejní i dotovaní zadavatelé, účastnit zakázek se může každý subjekt, který splní požadavky popsané v zakázce a provozním řádu tržiště. Hlavním smyslem e-tržiště je zjednodušit, standardizovat a zprůhlednit zadávání veřejných zakázek, které se týkají běžně nakupovaných komodit.