Nový zubař v Liberci? Ano. Ale chce to výdrž

Zapsat se k jinému zubaři? Sedmička testovala, jak těžké je najít nového stomatologa. Redaktor ho objevil bez větších problémů.

Mám plno. Beru nově jen pacienty z rodiny toho, kdo už ke mně chodí. Jinak musíte na pohotovost. To byla velmi častá odpověď libereckých zubařů ještě předloni. A jak vypadá situace dnes? Mají lidé šanci, zvlášť nyní v době dovolených? Test Sedmičky ukázal, že najít v Liberci nového zubaře nemusí být až tak těžké.

Tip na konkurenci

Redaktor to nejprve zkusil pěkně postaru. Vzal telefon a začal obvolávat jednotlivé ordinace. U Antonína Zemana, který sídlí v zubním středisku v Hermannové ulici, ale neuspěl.
„Tady nemáte šanci člověče,“ upozornil redaktora hned v úvodu telefonátu liberecký zubař. Nakonec ale pomohl cennou radou.
„Zkuste to v Lipové ulici nebo na Podještědské poliklinice. Tam vás možná vezmou. Slyšel jsem, že tam pacienty ještě nabírají,“ poznamenal Zeman.
Sedmička zkouší další ordinace. Po několika telefonátech uspěje. V ordinaci zubaře Bohumíra Šimíka je volno. „Jak dlouho jste nebyl u zubaře,“ ptá se sestřička. „Asi dva roky,“ odpovídá redaktor. „Tak to ještě není tak hrozné. To tu máme horší. Můžete 27. července,“ ptá se redaktora a rychle je s ním domluvena na termínu kontroly. Redaktor Sedmičky to zkouší dál. Dá na tip z ambulatoria v Hermannově ulici. Vytáčí číslo Podještědské polikliniky. Telefon zvedá sestřička tamní zubní lékařky Lenky Čejkové.
„Máme plno. Zkuste zavolat v únoru. To budeme nabírat,“ ozve se ženský hlas v telefonu. Plno mají také u „podještědského“ zubaře Rawaa Yahya. „Zkuste to tak v září nebo v listopadu. Dřív nové pacienty brát určitě nebudeme,“ vysvětluje sestřička.

Poradí na pojišťovně

Nejjednodušší cesta k novému zubaři vede přes stránky České stomatologické komory. Stomatologové jsou zde rozdělení podle místa, kde ordinují. Když lékař naplní stav, jeho jméno z databáze do čtyřiadvaceti hodin zmizí. V době, kdy se redaktoři na stránky komory dívali, nabírali pacienty tři liberečtí zubní lékaři. Doktorka Vladislava Mejstříková, Martin Kittler a Liberecká dentální. S hledáním nového zubaře ale poradí i ve zdravotní pojišťovně, u které je zájemce přihlášený. „Všechny pojišťovny si vedou pravidelně aktualizovaný seznam volných zubních lékařů,“ potvrdila předsedkyně Oblastní stomatologické komory v Liberci Zdeňka Křenková.