NSA změní způsob práce. Obává se „nového Snowdena“

Edward Snowden

Edward Snowden

Americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) musela kvůli selhání svého bývalého spolupracovníka Edwarda Snowdena výrazně upravit své regule a konfiguraci svých počítačových sítí. Expert NSA Richard Ledgett v pátek v sídle agentury v americkém Fort Meade novinářům řekl, že cílem těchto kroků je zabránit tomu, aby se objevil "nový Snowden".

První reakce NSA na vyzrazení informací o tajném shromažďování dat z telefonického a internetového provozu byla podle Ledgetta nedostatečná. Škody, které Snowden agentuře způsobil, jsou podle amerického experta katastrofické. Uvnitř NSA panují obavy z dalších vyzrazení, která bývalý spolupracovník agentury žijící nyní v Rusku připravuje.

Snowden si podle Ledgetta k úniku informací vybral vhodnou chvíli. NSA totiž letos nahrazovala zastaralé technologie novými v reakci na skandál kolem publikace tajných materiálů na serveru WikiLeaks. Její vnitřní systémy proto byly zvlášť zranitelné. Snowden si vybral okamžik, kdy instalace nových programových systémů nebyla dokončena a staré již nefungovaly.

Snowdenovy informace se podle Ledgetta naštěstí netýkají „živých“ výzvědných akcí, které NSA podniká. Neobsahují ani podrobnosti o konkrétních úkolech, jimiž NSA pověřuje americká vláda. Analýza následků Snowdenovy akce rovněž prokázala, že uvnitř NSA neměl komplice a nespolupracoval s žádnou cizí rozvědkou.

NSA se nyní snaží vylepšit svou pověst, kterou Snowdenova aféra vážně poškodila. Reportéry televize CBS pustila do své centrály, pracovníci NSA poskytují v nebývalé míře médiím rozhovory.

**