O víkendu si v Opavě není kde odskočit

Veřejné toalety jsou v Opavě na dobré úrovni a lidé je často využívají. O víkendu ale mají zavřeno.

Jsou čisté a především zadarmo. Trojce opavských veřejných toalet, které spravují technické služby, nabízí oproti jiným městům nezvyklý komfort. Problém je ale o víkendu.
„Kdykoli jsem veřejné toalety navštívil, vždycky byly čisté. Nevěděl jsem ale, že o víkendu nejsou otevřené, což se mi jednou málem vymstilo. Musel jsem do restaurace,“ říká jednapadesátiletý Richard Stanovský. Podle vedení technických služeb ale není tak docela pravda, že jsou o víkendu zavřené všechny toalety. „Toalety na Popské a Krnovské ulici jsou otevřené přes týden od osmi ráno do sedmi hodin večer, v sobotu dopoledne. Záchody v parkovacím domě fungují ale celý týden od sedmi ráno do osmi večer,“ upřesňuje technický náměstek Martin Girášek. To je ale podle některých Opavanů málo. „Vůbec jsem nevěděla, že v parkovacím domě toalety jsou. Od centra je to navíc dost daleko a pochybuji, že turisté se po této toaletě dopídí. Rozumné by bylo otevřít ty v centru,“ kontruje čtyřiačtyřicetiletá Daniela Náhlíková. Výjimečně se záchody v centru otevírají i o víkendu. „Samozřejmě, že když je v Opavě nějaká akce, která se koná nejčastěji na Horním nebo Dolním náměstí, prodloužíme provozní dobu dle momentálních potřeb,“ doplňuje Girášek. Nouzi o návštěvníky přitom toalety nemají ani v sobotu dopoledne. „Pořád tady někdo je. Někdy se tady dokonce stojí i fronty. V sobotu sem chodí hodně lidí z kostela,“ popisuje správkyně nejvytíženějšího WC na Horním náměstí. Všechny opavské toalety vynikají čistotou. Jsou na přístupných místech, správně označené a u všech je samozřejmostí bezbariérový vstup. Jak náročné je ale udržet WC v čistotě? „Teď v zimně je to o dost těžší, takže se uklízí co hodinu. Běžně se ale provádí údržba každé dvě hodiny,“ říká správkyně WC na Horním náměstí.
Ačkoli lidé v cetru nemají vždy možnost použít veřejné WC, vypadá to, že jsou ukázněnější než v jiných městech, kde strážnící často postihují znečišťování veřejných prostor. „Jsou případy, kdy někdo vykoná potřebu někde na náměstí, pak samozřejmě zasahujeme. To je ale extrém, který se objeví velice zřídka,“ informuje mluvčí městské policie Pavla Losertová.